Totul despre creditele neperformante: ce sunt acestea și cum funcționează

Totul despre creditele neperformante: ce sunt acestea și cum funcționează
Totul despre credite Florin Mieila 01 Mar 2022 10:00

În Uniunea Europeană, gestionarea creditelor neperformante, ca urmare a crizei financiare globale din 2008, a devenit un subiect sensibil din punct de vedere politic, culminând, în 2017, cu decizia Consiliului de a însărcina Comisia Europeană să lanseze un plan de acțiune pentru abordarea creditelor neperformante. Planul de acțiune sprijină încurajarea unei piețe secundare pentru creditele neperformante și crearea de societăți de administrare a activelor. În decembrie 2020, acest plan de acțiune a fost revizuit în urma crizei pandemice de COVID-19.

Cuprins:

1. Ce este un credit neperformant

Un credit neperformant (NPL) este un împrumut în care împrumutatul este în stare de nerambursare și nu a plătit rambursarea lunară a dobânzii pentru o perioadă specificată. Creditele neperformante apar atunci când debitorii rămân fără bani pentru a efectua rambursări sau ajung în situații care îi împiedică să continue să plătească împrumutul. De obicei, băncile clasifică împrumuturile drept credite neperformante atunci când rambursările principalului și ale dobânzilor depășesc mai mult de 90 de zile sau în funcție de termenii contractului de împrumut. De îndată ce un împrumut este clasificat ca NPL, înseamnă că probabilitatea de a primi rambursări este semnificativ mai mică. Cu toate acestea, un împrumutat poate începe să plătească un împrumut care a fost deja clasificat drept credit neperformant. În astfel de cazuri, creditul neperformant devine un credit reperformant.

Tipuri de credite neperformante

Potrivit Fondului Monetar Internațional (FMI), un credit pana la salariu poate deveni neperformant în următoarele moduri:

  • ratele împrumutului de capital și dobândă sunt scadente în cel puțin 90 de zile, iar creditorul nu mai crede că debitorii își vor onora obligațiile. În acest caz, împrumutul este anulat ca o datorie neperformantă în registrele de conturi ale împrumutătorului;
  • plățile de dobânzi în valoare de nouăzeci de zile sunt capitalizate, refinanțate sau amânate din cauza modificărilor din contractul de împrumut;
  • plățile principalului și ale dobânzii sunt restante cu mai puțin de 90 de zile și există motive de îndoială că împrumutatul nu va plăti integral împrumutul restant.

2. Cum gestionează băncile creditele neperformante

În general, creditele neperformante sunt considerate datorii neperformante deoarece șansele de recuperare ale rambursărilor neperformante ale creditelor sunt minime. Cu toate acestea, a avea mai multe credite neperformante în soldul companiei afectează fluxurile de numerar ale băncii, precum și prețul acțiunilor acesteia. Prin urmare, băncile care au credite neperformante în contabilitate pot lua măsuri pentru a impune recuperarea creditelor care le sunt datorate.

Una dintre acțiunile pe care le pot întreprinde creditorii este aceea de a intra în posesia activelor gajate ca garanție pentru împrumut. De exemplu, dacă împrumutatul a furnizat un autovehicul drept garanție pentru împrumut, împrumutatul va intra în posesia autovehiculului și îl va vinde pentru a recupera orice sume datorate de împrumutat.

Băncile pot, de asemenea, să blocheze locuințele pentru care debitorii nu își onorează obligațiile unui credit cu garantie imobiliara, iar rambursările devin scadente pentru mai mult de 90 de zile. Creditorul poate opta, de asemenea, să vândă împrumuturile neperformante agențiilor de colectare și investitorilor externi, pentru a scăpa de activele riscante din bilanțul lor. Băncile vând creditele neperformante cu reduceri semnificative, iar agențiile de colectare încearcă să încaseze cât mai mult din banii datorați. În mod alternativ, împrumutătorul poate angaja o agenție de colectare, pentru a impune recuperarea unui împrumut neplătit în schimbul unui procent din suma recuperată.

Impactul creditelor neperformante asupra băncilor

Atunci când un creditor înregistrează un procent mare din împrumuturile restante ca credite neperformante, acest lucru poate afecta performanța financiară a creditorului. Băncile câștigă, în principal, bani din dobânda pe care o percep la împrumuturi, iar atunci când nu sunt în măsură să încaseze plățile de dobândă datorate de la creditele neperformante, înseamnă că vor avea mai puțini bani disponibili pentru a crea noi împrumuturi și pentru a plăti costurile de exploatare.

Deținerea unui număr mare de credite neperformante în raport cu activele totale ale unei companii reprezintă un risc uriaș pentru companie. Atunci când procentul creditelor neperformante crește, și prețul acțiunilor creditorului va scădea.

Așadar, un credit neperformant (denumit și NPL) este un împrumut bancar care este supus rambursării cu întârziere sau are o probabilitate mai mică de rambursare integrală de către împrumutat. Creditele neperformante reprezintă o provocare majoră pentru sectorul bancar, deoarece reduc profitabilitatea băncilor și sunt prezentate ca împiedicând băncile să împrumute mai mult întreprinderilor și consumatorilor (ceea ce, de altfel, încetinește creșterea economică).



Surse foto: shutterstock.com




Distribuie articolul
De cati bani ai nevoie? Consulta acum calculatorul de credit!