Daca ai planuri de viitor sau treci printr-o perioada dificila din punct de vedere financiar, un imprumut poate fi solutia pentru tine. In functie de necesitatile tale, adica scopul pentru care ai nevoie de resurse si suma, ai de ales dintre mai multe tipuri de credite oferite de institutiile bancare sau nebancare.
In continuare, vei afla care sunt categoriile de imprumuturi pe care la poti accesa si ce criterii au acestea.
- 1. Tipuri de credit - Ce este un credit?
- 2. Tipuri de credite pentru persoane fizice
- 3. Tipuri de credite pentru persoane juridice
- 4. Alte criterii de clasificare pentru tipurile de imprumuturi
1. Tipuri de credit - Ce este un credit?
Definitia creditului poate fi formulata astfel: o operatiune de natura financiara, prin intermediul careia o entitate de tip bancar sau nebancar iti imprumuta o suma de bani, pe care o vei returna si pentru care platesti un cost sub forma de dobanda, conform prevederilor din contractul incheiat intre tine si institutia respectiva.
Poate fi vorba de o dobanda fixa sau variabila, care este stabilita la momentul accesarii creditului. In functie de categoria imprumutului, banii pot fi folositi cu ajutorul unui card de credit sau pot fi virati in cont.
In prezent, institutiile financiare ofera numeroase tipuri de credite, personalizate in functie de publicul caruia se adreseaza. Ele pot fi impartite in cateva mari categorii si sunt destinate persoanelor fizice sau juridice.
2. Tipuri de credite pentru persoane fizice
In functie de obiectivul pentru care doresti sa soliciti un imprumut, acestea pot fi clasificate astfel:
Credite pentru cumpararea unei locuintei
programul Prima Casa
credite ipotecare (pentru cumpararea sau construirea unei case) unde garantia o reprezinta imobilul respectiv
credite imobiliare, a caror garantie poate fi si un alt bun in afara de imobilul in cauza.
Credite pentru consum
credit pentru necesitati personale, unde scopul nu este nominalizat fata de creditor. In acest caz exista mai multe subcategorii: card de credit, cu ipoteca sau fara, credit online urgent, imprumut pentru descoperit de cont, credit pana primesti salariul, credit pentru pensionari si altele
credit pentru nevoi personale specifice: pentru achizitionarea de automobile, servicii medicale, pentru plata studiilor etc.
Credite de refinantare - destinate platii altor obligatii contractuale financiare.
3. Tipuri de credite pentru persoane juridice
Pentru entitatile juridice, formele disponibile includ:
Credite la termen - forma cea mai des intalnita de imprumut, cu un interval de rambursare cuprins adesea intre 1 si 5 ani.
Linia de credit pentru afaceri - asemanatoare unui card de credit, ofera o suma maxima ce poate fi retrasa.
Finantarea pentru echipamente - garantia o reprezinta aparatura achizitionata prin credit, suma disponibila difera in functie de valoarea acesteia, iar intervalul de rambursare este, in medie, de 5 ani.
Imprumuturile pentru afaceri mici - sunt destinate intreprinderilor de mici dimensiuni si sunt sprijinite uneori de catre guvern.
Imprumuturile personale - pot fi folosite de antreprenori pentru lansarea unui business si sunt oferite atat de banci, cat si de creditorii online. Sumele disponibile sunt mai mici decat creditele la termen, de exemplu, dar pot fi combinate cu alte forme de finantare.
4. Alte criterii de clasificare pentru tipurile de imprumuturi
In functie de natura creditului si de participanti, se pot distinge urmatoarele categorii:
- bancar, acordat de o banca, ce ofera un grad mai ridicat de flexibilitate, prin utilizarea sumelor pentru diverse scopuri
- credit nebancar, oferit persoanelor fizice de institutiile financiare nebancare pe perioade scurte
- comercial, prin care se amana plata din partea agentilor economici sau se platesc in avans bunuri sau servicii
- obligatar, care se realizeaza prin emiterea unor obligatiuni (titluri de valoare) de catre stat, institutiile acestuia sau de catre companii mari fata de investitori (persoane fizice sau juridice)
- ipotecar, disponibile atat pentru persoane fizice, cat si juridice, iar garantia este reprezentata de o proprietate imobiliara (cladire, teren etc.)
- de consum, prin care plata unor bunuri, de obicei de folosinta indelungata, se face in sistem de rate.
Dupa natura celor implicati, imprumuturile se mai pot diferentia intre private si publice.
Creditele pot fi de productie, de circulatie sau de consum, depinzand de scopul accesarii acestora.
Din punctul de vedere al intervalului in care trebuie rambursat, poate fi credit pe termen scurt, pe termen mediu sau lung.
Atunci cand iei decizia de a accesa un credit, trebuie sa ai in vedere criteriile mentionate mai sus, dar si resursele financiare de care dispui la momentul solicitarii. Planurile tale pot fi usor indeplinite atunci cand faci o alegere informata.
Surse foto: shutterstock.com