Stagflatie: ce inseamna si cum poti sa previi devalorizarea banilor?

Stagflatie: ce inseamna si cum poti sa previi devalorizarea banilor?
Gestionarea venitului Florin Mieila 06 Iul 2022 10:00

Stagflatia se caracterizeaza prin prezenta inflatiei, unei economii stagnante sau in usoara crestere si o rata relativ mare a somajului. Politicile economice globale incearca sa evite starea de staglaftie deoarece acestea afecteaza puternic calitatea vietii cetatenilor, dar si economia statelor. Ratele mari ale somajului contribuie serios la incetinerea cresterii economice, astfel incat rata acesteia nu poate creste mai mult de 1%. Pentru a intelege ce este stagflatia, este necesar sa cunosti termenul de “inflatie” si sa descoperi cum afecteaza inflatia viata de zi cu zi si economia. Daca iti doresti sa descoperi ce inseamna stagflatia, dar si cum poti sa ai grija de banii tai pentru a nu risca devalorizarea lor in timp, am pregatit pentru tine cateva idei utile:

Cuprins:

1. Stagflatie vs. inflatie

Stagflatie vs. inflatie

Inflatia este rata la care pretul bunurilor si serviciilor creste in cadrul unei economii. Aceasta este un fenomen natural, care se poate manageria eficient si la care economistii si politicienii din lume se asteapta, nefiind un eveniment spontan. De obicei, rata inflatiei se calculeaza pe perioade determinate de timp, de la ani la decenii. Iata care sunt cele mai intalnite cauze ale inflatiei:

  • Cererea creste mai repede decat productia poate face fata. Atunci cand consumatorii doresc sa cumpere mai mult decat exista deja pe piata, producatorii pot fi deseori depasiti de situatie. Astfel, apare inflatia, mai exact cresterea preturilor, pentru a putea regulariza cererea crescuta.
  • Cresterea preturilor de productie. Atunci cand costurile de productie pentru bunuri sau servicii cresc, preturile vor creste si ele. 
  • Cresterea costului vietii. Atunci cand preturile cresc, costul vietii creste si el. Acest lucru duce la nevoia de a mari salariile muncitorilor, care vor avea nevoie de mai multi bani pentru a face fata cheltuielilor zilnice. Ca intr-un domino, marirea salariilor va duce la cresterea preturilor finale ale produselor si serviciilor.

   Stagflatia se refera la o economie in care inflatia este prezenta, insa alaturi de o crestere a economiei inceata sau stagnanta si de o rata mare a somajului. Daca inflatia afecteaza doar preturile produselor si serviciilor, stagflatia afecteaza si locurile de munca, fiind mult mai periculoasa pentru stabilitatea unei economii. O astfel de situatie nu este naturala si trebuie evitata cu orice pret. Motivele pentru care ea apare pot varia, insa printre cele mai comune se numara masurile dure economice luate de guverne si o masa monetara in crestere. Din fericire, specialistii in economie nu cred ca stagflatia va mai aparea vreodata in economia moderna, ceea ce inseamna ca riscurile ca acest lucru sa se intample sunt scazute.

2. Cum poti preveni devalorizarea banilor in stagflatie?

Cum poti preveni devalorizarea banilor in stagflatie?

Atat in stagflatie, cat si in inflatie, banii isi pot pierde din valoare. Exista mai multe solutii la care poti apela pentru ca banii tai sa nu isi piarda din valoare, iar economiile tale sa iti aduca profit. Cea mai la indemana astfel de solutie sunt investitiile. Poti incepe sa investesti sume mici de bani, fie cu ajutorul unui broker, fie invatand pe cont propriu. Investitiile pot fi de mai multe tipuri, de la terenuri si imobiliare si pana la actiuni in companii sau fonduri mutuale. Atunci cand alegi sa investesti diversificat si inteligent, nu numai ca banii tai nu se vor devaloriza, ci exista posibilitatea sa obtii profit. Pentru a investi, o suma lunara de bani mica sau mare va fi suficienta, iar daca vrei sa incepi cu sume medii poti apela la un credit cu buletinul sau credit prin telefon pe care il poti obtine rapid.

   Stagflatia este o situatie nenaturala si nedorita in economie, deoarece afecteaza nivelul de trai si costul vietii intr-un mod negativ. Inflatia crescuta, rata mare a somajului si stagnarea cresterii economice definesc stagflatia si o fac una dintre cele mai nedorite situatii din punct de vedere economic, iar toate guvernele si autoritatile economice isi doresc sa o evite. Din fericire, posibilitatea ca aceasta sa se intample este scazuta, deoarece politicile economice au avansat foarte mult in ultimii ani si pun accent pe calitatea vietii si pe legi care sa avantajeze atat populatia, cat si producatorii sau furnizorii de servicii.



Surse foto: Pexels.com




Distribuie articolul
Ai nevoie de o suma de bani in regim de urgenta?