Majoritatea oamenilor aplica pentru un credit atunci cand au nevoie de o suma mai mare de bani pentru a-si achizitiona bunuri sau pentru a plati anumite servicii ce necesita o investitie generoasa, cum ar fi o vacanta, servicii medicale sau reparatii in casa sau la masina.
De multe ori, se intampla ca suma imprumutata sa fie luata pe o perioada mai lunga, iar daca situatia financiara se imbunatateste, oamenii pot rambursa anticipat creditul, scapand astfel de dobanzi destul de mari. Cu toate acestea, exista o anumita perioada in care este indicat sa faci acest demers pentru a profita la maximum de acest beneficiu.
In continuare, in acest articol vei descoperi care este procedura de rambursare anticipata pentru un credit, ce comisioane se pot aplica pentru o astfel de procedura, precum si care sunt avantajele majore ale operatiunii si cand este bine sa o faci.
- 1. Procedura de rambursare anticipata a unui credit
- 2. Comisionul de rambursare anticipata
- 3. Avantajele rambursarii anticipate
1. Procedura de rambursare anticipata a unui credit
Rambursarea anticipata este metoda prin care clientul poate achita soldul creditului partial sau total inainte de data finala a incheierii contractului sau inainte ca acesta sa ajunga la maturitate.
Rambursarea anticipata se face cu acordul bancii, iar conditiile trebuie sa fie stipulate in contractul de credit. De obicei, trebuie sa iei legatura cu institutia care a oferit imprumutul, pentru un calcul al platii anticipate. In functie de perioada de creditare, suma si preferintele tale, se va reface graficul de rambursare.
Chiar daca ai luat creditul prin telefon sau un credit online, rambursarea anticipata se poate face la fel de rapid.
Pentru rambursarea anticipata a unui imprumut luat pe termen lung vei avea doua optiuni: reducerea ratei lunare sau a perioadei de credit. Chiar daca banca va prefera scaderea ratei pentru a-si mentine procentul de dobanda, este de preferat sa alegi diminuarea perioadei de plata, pentru a achita mai rapid, economisind astfel luni bune de dobanda.
Daca ti-ai facut bine calculele si bugetul lunar iti permite sa achiti aceeasi suma, ia in considerare aceasta optiune de a reduce perioada de credit, pentru a te bucura pe deplin de avantajele rambursarii anticipate.
In cazul in care ai luat un credit de la Creditfix si ai nevoie de informatii suplimentare pentru achitarea anticipata, poti lua legatura direct cu institutia financiara., comisionul lor de rambursare anticipata este zero.
Pentru majoritatea creditelor oferite de banci sau de institutii financiare nebancare, ramburarea anticipata este conditionata de achitarea unui comision.
2. Comisionul de rambursare anticipata
In Romania, dupa anul 2010, legea care guverneaza institutiile financiar-bancare sau non-bancare a plafonat comisionul de rambursare anticipata intre 0.5% si 1%. In plus, daca creditul luat de tine este cu dobanda variabila, nu ar trebui sa ai stipulat in contract niciun comision.
Pentru imprumuturile cu dobanda fixa, indiferent ca sunt credite nebancare sau standard, rambursarea anticipata se va face cu 1% comision din suma, daca iti doresti sa faci operatiunea in primul an de creditare.
Daca deja ai depasit primul an de credit, comisionul tau de rambursare ar trebui sa fie 0.5% din suma. Verifica aceste informatii in contract inainte de a semna.
In plus, daca observi nereguli legate de aceste comisioane in contractul deja semnat, poti face o sesizare sub denumirea: „Comision rambursare anticipata - clauza abuziva” catre ANPC, care are obligatia de a investiga aceste situatii. Bineinteles, initial este de preferat sa te adresezi bancii sau institutiei financiare creditoare pentru a cere clarificari.
3. Avantajele rambursarii anticipate
Rambursarea anticipata vine cu multe avantaje pentru debitor. Indiferent de suma imprumutata, prin achitarea inainte de termen, banca nu mai percepe dobanzi lunare pentru sumele achitate, clientul platind doar comisionul, in functie de conditiile descoperite anterior.
Pe langa acest avantaj, sunt mai multe beneficii de care te poti bucura, mai ales daca achiti anticipat la inceputul perioadei de creditare.
Majoritatea debitorilor aleg grafice de rambursare descrescatoare, ceea ce inseamna ca rata totala platita lunar va scadea in timp. Insa, dezavantajul este ca in prima perioada de creditare (primii ani pentru un imprumut ipotecar, de exemplu, luat pe 25-30 de ani) clientul achita in rata lunara o suma mai mare de dobanda si o una mai mica din credit.
De aceea, pentru acest tip de imprumuturi, este de preferat rambursarea anticipata a primilor 5 ani de credit chiar din primul an. In acest fel, micsorand perioada, vei plati apoi lunar o suma mai mare din credit si o una mai mica de dobanda, reusind astfel sa achiti mai repede si mai ieftin suma imprumutata.
In concluzie, daca la un moment dat ai luat un credit, dar acum dispui de resurse financiare ce ar permite rambursarea acestuia, chia si partial, nu ezita sa o faci. Chiar daca pare o cheltuiala mare, pe termen lung vei economisi bani.
Surse foto: shutterstock.com