Piata de capital – ghidul care te va ajuta sa intelegi ce este si la ce foloseste

Piata de capital – ghidul care te va ajuta sa intelegi ce este si la ce foloseste
Gestionarea venitului Florin Mieila 31 Mai 2021 11:25

Te-ai intrebat vreodata ce inseamna piata de capital? Fiind vorba atat despre intreaga definitie, cat si despre importanta, clasificare, finantare si investitii, exista o multime de lucruri pe care ar trebui sa le cunosti despre acest subiect. Informatia inseamna putere, deci fiecare lucru marunt poate avea o importanta majora atunci cand este vorba despre cunostintele tale. Daca vrei sa descoperi mai multe despre acest subiect, citeste in continuare acest articol.

Cuprins:

1. Contractul de imprumut - definitie si scop

Pietele de capital sunt locuri in care economiile si investitiile sunt strans legate intre furnizorii care au capital si cei care au nevoie de acesta. Entitatile care au capital includ investitori cu amanuntul si investitori institutionali, in timp ce cei care cauta capital sunt afaceri, guverne, oameni.

Piata capitalurilor este compusa din alte piete primare si secundare. Pietele primare se ocupa de comertul cu noi stocuri aparute si alte valori, in timp ce piata secundara se ocupa cu schimbul de valori mobiliare existente sau emise anterior. O alta diviziune importanta pe piata de capital se face pe baza naturii valorilor mobiliare tranzactionate, adica piata de valori si piata de obligatiuni.

Cele mai comune piete de capital sunt piata de valori si piata de obligatiuni. Pietele de capital cauta sa imbunatateasca eficienta tranzactionala. Acestea ii reunesc pe cei care detin capital si pe cei care cauta capital si ofera un loc in care entitatile pot schimba valori mobiliare.

1.1. Importanta pietei de capital

Piata de capital joaca un rol foarte important in dezvoltarea comertului si industriei. Aceasta ajuta la formarea capitalului si la cresterea economica a tarii. Piata de capital actioneaza ca o legatura importanta intre deponenti si investitori. Aceasta este practic mecanismul de transmisie intre unitatile excedentare si unitatile de deficit. Este un canal prin care unitatile excedentare imprumuta fondurile lor unitatilor cu deficit. Iata cateva observatii despre importanta pietei de capital:

  • Numai cu ajutorul pietei de capital, fondurile pe termen lung sunt stranse de comunitatea de afaceri.
  • Ofera publicului posibilitatea de a-si investi economiile in titluri de valoare atractive, care ofera randament mai mare.
  • O piata de capital bine dezvoltata este capabila sa atraga fonduri chiar si din tarile straine. Astfel, capitalul strain curge in tara prin investitii straine.
  • Piata de capital ofera publicului investitor o oportunitate de a cunoaste tendinta diferitelor valori mobiliare si conditiile predominante in economie
  • Permite tarii sa realizeze o crestere economica pe masura ce formarea de capital este promovata prin piata de capital
  • Companiile existente, datorita performantelor acestora, isi vor putea extinde industriile si, de asemenea, vor alege diversificarea afacerilor datorita pietei de capital
  • Piata de capital este barometrul economiei prin care poti studia conditiile economice ale tarii si care permite guvernului sa ia masuri adecvate
  • Prin intermediul presei si al diferitelor mijloace de informare, publicul este la curent cu preturile diferitelor valori mobiliare. Acest lucru permite publicului sa ia deciziile de investitii necesare
  • Piata de capital ofera oportunitati pentru diferite institutii, cum ar fi bancile comerciale, fondurile mutuale, trustul de investitii, etc. pentru a castiga o buna rentabilitate a fondurilor de investitii. Ei angajeaza experti financiari care sunt capabili sa prezica schimbarile de pe piata si prin urmare, efectueaza investitii de portofoliu adecvate.

1.2. Legea pietei de capital

Legea pietei de capital

Legea nr. 297/2004 privind piata de capital se refera la infiintarea si functionarea pietelor ce contin instrumente financiare, cu operatiunile si institutiile caracteristice acestora, precum si a organismelor de plasament colectiv, “in scopul mobilizarii disponibilitatilor financiare prin intermediul investitiilor in instrumente financiare”. Aceasta lege se aplica doar atunci cand este vorba despre activitati si operatiuni desfasurate pe teritoriul Romaniei.

1.3. Cum se clasifica piata de capital

Asa cum a fost mentionat si mai sus, piata de capital se imparte in piata de capital primara si piata de capital secundara.

Piata primara de capital

Piata primara este locul unde o companie aduce oferta publica initiala pentru a fi listata la bursa pentru prima data. Pe piata primara, mobilizarea fondurilor se face prin emiterea corecta, prin plasamentul privat si prin prospect. Fondurile colectate de companie in IPO sunt utilizate pentru extinderea si cresterea sa viitoare. Pietele primare ii ajuta pe investitori sa isi plaseze economiile in companiile care doresc sa isi extinda intreprinderile.

Piata secundara de capital

Piata secundara este un tip de piata de capital in care sunt tranzactionate valorile mobiliare care sunt deja listate la bursa. Tranzactionarea efectuata la bursa si la ghiseu se incadreaza in piata secundara. Exemple de piete secundare sunt India si Bursa Nationala de Valori (NSE) si Bursa de Valori Bombay (BSE).

2. Ce contine un contract de imprumut?

Exista o multime de metode si instrumente pentru finantare atunci cand vine vorba despre anumite echipamente, circulatie de capital si pentru proiectele industriale, miniere si de constructii.

Finantarea pietei de capital nu este de obicei o structura de finantare pe care majoritatea bancherilor comunitari au expertiza sa o acceseze. Atunci cand vine vorba despre o piata competitiva din cauza tarifelor angro si institutionale, creditele mai mari sunt structurate de obicei pe pietele de capital.

Cel mai important factor de crestere a pietelor de capital este o economie care are nevoie de forme de intermediere financiara pentru a finanta investitii care sunt pe termen lung sau prea riscante pentru bancile comerciale. De asemenea, acum este bine inteles ca incurajarea dezvoltarii pietelor de capital poate fi un impuls puternic pentru inovare si crestere economica. Rolul pietelor de capital in dezvoltare a fost in centrul unor cercetari considerabile de-a lungul anilor.

2.1. Investitii pe piata de capital

Investitii pe piata de capital

Primul pas pentru atingerea obiectivelor financiare ale investitorului este acela de a intelege bazele investitiilor pe piata de capital. Constientizarea mecanismelor de investitii face ca investitorul sa evite sa cada in capcane si sa ii permita sa aleaga cele mai bune decizii de investitii. Unul dintre elementele de baza ale investitiei este sa realizam ca activele investite, cum ar fi actiunile si diferite instrumente de datorie, care pot genera veniturile suplimentare pentru investitor, pot creste valoarea acestuia pe termen lung. Prin urmare, rezidenta la economii si investitii pune investitorul individual intr-o pozitie in care el poate obtine banii necesari pentru a acoperi necesitatile de baza.

Investitorul trebuie sa stie ca nu exista garantii pentru profit in investitii si ca uneori si economisirea banilor poate fi o optiune. In consecinta, valoarea capitalului investit este predispusa sa scada, deoarece este supusa cresterii, mai ales daca acestea au fost investitii pe termen scurt. Din fericire exista multe modalitati de a permite investitorului sa reduca riscul de a cadea in pierderi de investitii, fara a putea, desigur, sa evite aceste riscuri cu totul. Pentru a fi un investitor constient, acesta trebuie sa invete urmatoarele lucruri:

  • Echilibrarea riscului și a rentabilitatii
  • Alegerea distributiei corecte a investitiilor
  • Diversificare la construirea unui portofoliu de investitii
  • Dublarea investitiilor
  • Depasirea inflatiei
  • Monitorizarea investitiilor

2.2. Piata de capital in Romania

Piata de capital din Romania a trecut printr-o perioada destul de sensibila in anul 2020, tinand cont ca in perioadele de criza bursele reactioneaza emotional si in felul acesta apar fluctuatii ample. Piata de capital a avut de suferit din cauza pandemiei, insa incepe sa isi revina si sa se inregistreze cresteri semnificative. In 2021, piata de capital din Romania deja creste comparativ fata de aceeasi perioada din anul precedent.

Formarea si dezvoltarea pietei de capital in Romania si construirea formelor organizate ale acesteia reprezinta componente de baza ale procesului de restructurare a economiei in tara noastra. Procesele de infiintare si progres a unei piete de capital in tara sunt legate de procesul de privatizare a intreprinderilor cu fond de stat, din diferite domenii de activitate: agricultura, transporturi, alimentatie, comert, etc. In paralel, infiintarea unor firme noi cu capital particular, cu sau fara prezenta straina, concureaza la accelerarea procesului de organizare a unei veritabile piete de capital in Romania.

2.3. Piata financiara si piata de capital

Pietele financiare, in general, se refera la orice piata in care are loc tranzactionarea valorilor mobiliare, inclusiv piata de valori, piata de obligatiuni, piata valutara si piata instrumentelor derivate, printre altele. Pietele financiare sunt vitale pentru buna functionare a economiilor capitaliste.

Stiai ca pietele financiare joaca un rol vital in facilitarea bunei functionari a economiilor capitaliste prin alocarea resurselor si crearea de lichiditati pentru intreprinderi si antreprenori? Pietele faciliteaza cumparatorii si vanzatorii sa isi tranzactioneze participatiile financiare. Piata financiara creeaza produse de valori mobiliare care ofera o rentabilitate pentru cei care au fonduri in exces si pun aceste fonduri la dispozitia celor care au nevoie de bani suplimentari.

Bursa este doar un tip de piata financiara. Pietele financiare sunt realizate prin cumpararea si vanzarea a numeroase tipuri de instrumente financiare, inclusiv actiuni, obligatiuni, valute si instrumente financiare derivate. Pietele financiare se bazeaza in mare masura pe transparenta informationala pentru a se asigura ca pietele stabilesc preturi eficiente si adecvate. Preturile de piata ale valorilor mobiliare pot sa nu fie indicative pentru valoarea lor intrinseca din cauza fortelor macroeconomice, cum ar fi impozitele.

Piata financiara vs. piata de capital

Ambii termeni sunt adesea folositi interschimbabil, dar exista totusi, o diferenta. Instrumentele de pe piata financiara sunt utilizate in general in scopuri de acoperire. Cu toate acestea, aceste instrumente pot fi utilizate si in scopuri de speculatie.

Pe de alta parte, pietele de capital sunt piete in care titlurile financiare, cum ar fi actiunile si obligatiunile, sunt emise pentru a creste finantarea pe termen mediu si lung si, de asemenea, in care titlurile sunt tranzactionate. Ajuta la canalizarea surplusului de fonduri de la investitori mici catre institutii, astfel incat sa poata fi folosit in mod productiv.

Piata de capital se ocupa de imprumuturile pe termen lung. Nu numai ca furnizeaza capital fix si circulant industriei, ci finanteaza si imprumuturile pe termen mediu si lung ale autoritatilor locale, de stat si centrale.

Stim cu totii cum diverse industrii si companii strang fonduri pentru cerintele lor pe termen scurt prin piata monetara. Cu toate acestea, atunci cand au nevoie de fonduri pe termen lung, piata de capital este cea mai buna sursa la care pot apela. Piata de capital este la fel ca piata monetara, dar cu o diferenta:  si aceea ca fondurile stranse pe piata de capital pot fi utilizate doar pe termen lung.



Surse foto: Pexels.com




Distribuie articolul
De cati bani ai nevoie? Consulta acum calculatorul de credit!