In lumea financiara exista o sumedenie de termeni pe care majoritatea populatiei nu ii cunoaste, cu toate ca o informare potrivita in legatura cu acestia i-ar putea ajuta sa aiba o viata financiara mai sanatoasa si sa evite anumite probleme din aceasta sfera a vietii lor. Printre acesti termeni se numara si obligatiunile, instrumente financiare folosite adesea, dar necunoscute publicului larg. Daca vrei sa afli mai multe despre acestea, citeste in continuare articolul.
- 1. Ce sunt obligatiunile? Definitie
- 2. Cate tipuri de obligatiuni putem intalni si de cine sunt emise? De la obligatiunile corporative, la obligatiunile internationale
- 3. Obligatiuni – variante de a investi si riscuri
1. Ce sunt obligatiunile? Definitie
Obligatiunile sunt imprumuturi intre creditori (cei care le detin) si debitor (emitentul). Astfel, debitorul se obliga sa plateasca creditorilor o dobanda la anumite perioade pentru banii imprumutati pana la o data prestabilita. La data scadenta, debitorul intrerupe plata dobanzii si plateste suma luata cu imprumut catre creditor. Obligatiunile mai sunt numite si instrumente cu venit stabil, deoarece plata imprumutului se face la date precise, iar valoarea dobanzii este de asemenea, cunoscuta.
Altfel spus, obligatiunea este titlul de creanta, prin care un debitor autorizat face un imprumut de la creditorii-detinatori ai obligatiunilor. Debitorul ramburseaza suma imprumutata si dobanda (numita cupon) la o data scadenta. Atunci cand investitorul cumpara obligatiuni, acesta de fapt, imprumuta bani emitentului. Emitentul sau debitorul poate fi o societate comerciala sau o autoritate publica. La scadenta, debitorul va rambursa si valoarea nominala a obligatiunii.
2. Cate tipuri de obligatiuni putem intalni si de cine sunt emise? De la obligatiunile corporative, la obligatiunile internationale
Tipurile de obligatiuni pentru care se poate opta sunt de mai multe tipuri:
- Obligatiuni corporative
Sunt emise de companii pentru extinderea operatiunilor. Acestea pot fi convertibile sau cu optiune call. Convertibile, la termenul de plata a sumei imprumutate, creditorul poate primi la schimb actiuni ale firmei. In situatia celor cu optiune call, creditorul le poate rascumpara inainte de termen, la un pret stabilit la momentul emisiunii.
- Obligatiuni municipale
Acestea sunt emise de consilii judetene sau municipalitati in scopul finantarii diverselor proiecte de investitii.
- Obligatiuni internationale
Obligatiunile internationale sunt emise de un stat anume catre entitati din afara tarii.
Exista categorii de obligatiuni si in functie de suma imprumutata (cupon):
- Obligatiuni cu cupon fix
Acestea sunt cel mai des intalnite, iar dobanda se mentine neschimbata de-a lungul emisiunii.
- Obligatiuni cu cupon variabil
Aici ne referim la acele obligatiuni al caror cupoane depind de rata inflatiei sau de un indice al pietei monetare.
- Obligatiuni cu cupon zero
Acestea au fost emise sub valoarea nominala. La final, debitorul va achita doar valoarea nominala.
In general, plata poate fi: trimestriala, semianuala, respectiv anuala. In functie de prioritatea creditorului, obligatiunile sunt:
- Senioare
Creditorii obligatiunilor senioare au dreptul de recuperare a investitiilor in situatia in care debitorul intra in faliment sau lichidare.
- Junioare
Creditorii nu mai au dreptul absolut de a-si recupera investitia in cazul falimentului/lichidarii debitorului, asa cum ar fi procedat in prima ipoteza. Obligatiunile junioare presupun dreptul creditorilor de a fi platiti doar in contextul in care detin titlu de credit cu rang superior. In general, bancile sunt principalii creditori de obligatiuni subordonate sau junioare.
Indiferent de categoria de care apartin, obligatiunile au cateva caracteristici comune:
- Valoarea nominala este valoarea pe care obligatiunea o are la data scadenta. Aceasta reprezinta valoarea de referinta utilizata de catre debitor cand se calculeaza plata dobanzilor.
- Rata cuponului este rata dobanzii pe care debitorul o plateste obligatoriu la valoarea nominala a obligatiunii.
- Data scadentei este data la care debitorul va plati creditorului valoarea nominala a obligatiunii.
- Pretul de emisiune este pretul la care debitorul vinde obligatiunile catre creditori.
- Randamentul obligatiunilor reprezinta valoarea castigului obtinut de creditor prin investitiile in obligatiuni.
3. Obligatiuni – variante de a investi si riscuri
Ca regula, obligatiunile se emit in scopul de a finanta proiecte de investitii sau pentru a acoperi un imprumut. Suma imprumutata nu are limita superioara. In cele mai multe cazuri, creditorii aleg sa emita obligatiuni ca urmare a costurilor reduse fata de cele pe care le implica accesarea creditelor bancare. Mai mult, la fel ca in cazurile imprumuturilor solicitate de persoane fizice, sunt impuse anumite conditii pentru creditele bancare (suma maxima care poate fi imprumutata, neefectuarea achizitiilor, plata dividendelor abia dupa achitarea integrala a creditului bancar) pe care nu le regasim in cazul obligatiunilor.
Totusi, pentru persoane fizice exista si posibilitatea de a obtine un credit fara verificare in biroul de credit sau alte tipuri de credite rapide, precum creditul fulger sau creditul doar cu buletinul. Cu ajutorul acestor tipuri de imprumuturi oferite de IFN-uri, sunt eliminate majoritatea conditiilor impuse de catre banci.
In cazul afacerilor, suma de finantare poate fi uriasa, astfel incat i-ar fi imposibil unei singure banci sa finanteze un credit intreg. In acest caz, debitorul poate apela la un consortiu de banci sau poate emite obligatiuni.
Daca te intrebi cum poti investi in obligatiuni, trebuie sa stii ca exista doua variante pentru a face acest lucru:
- pe piata reglementata, cu ajutorul unui broker
- pe piata OTC, prin intermediul bancilor
Investitiile in obligatiuni presupun si riscuri, cele principale fiind urmatoarele:
Riscul de credit
Riscul de credit apare in situatia in care debitorul se afla in imposibilitatea de a plati cupoanele.
Riscul de pret
Acesta apare in momentul vanzarii obligatiunilor inainte de maturitate, cand pretul in piata poate fi mai mic decat cel de cumparare de la inceput. Pretul obligatiunilor se stabileste in functie de: termenul pana la maturitate, riscul de credit si dobanda comparata cu nivelul actual al dobanzilor.
Ce semnifica emisiunea de obligatiuni? Din perspectiva debitorului, operatiunea este similara cu un imprumut bancar, doar ca in locul institutiilor bancare, exista un numar de creditori. Fata de creditul bancar, obligatiunile se bucura de cateva avantaje. Nu este necesara vreo garantie imobiliara, iar conditiile sunt mai permisive decat cele prevazute in contractul de credit. Pe de alta parte, insa, aceasta permisivitate poate genera plata unor dobanzi mai mari, in functie de starea financiara a debitorului.
Obligatiunile genereaza mai multe riscuri prin comparatie cu depozitele bancare. Acest lucru este din cauza faptului ca nu sunt garantate in cazul in care debitorul se gaseste in imposibilitatea de a-si acoperi obligatia de plata. Insa, acest risc este compensat prin dobanzile mai mari.
Daca pretul de cumparare al obligatiunii este diferit de valoarea sa nominala, randamentul obtinut din obligatiune difera, de asemenea, de dobanda platita de debitor. Calcularea randamentului se poate face de la pretul de piata, valoarea nominala, rata cuponului si termenul ramans pana la scadenta.
Care sunt avantajele pe care le ofera investitiile in obligatiuni? Capitalul investit este obiectul unei garantii din partea debitorului in conditiile in care acesta nu se afla in imposibilitatea de plata. In contextul titlurilor de stat, capitalul este garantat de acesta. Alegand obligatiuni, anticipezi deja venitul care va fi obtinut si datele de plata, daca instrumentul financiar se mentine pana la termenul scadent. Investitorii pot tranzactiona oricand obligatiunile la pretul pietei din momentul respectiv. Practic, investind o anumita suma in obligatiuni, ai, in mare parte, garantia unor venituri regulate, fie ele anuale, semestriale sau trimestriale. Daca iti doresti sa investesti in obligatiuni, dar nu ai capitalul necesar, poti folosi un credit nebancar care te va ajuta sa incepi aceasta calatorie in lumea obligatiunilor.
Obligatiunile prezinta riscuri mici fata de actiuni, dar nu sunt la fel de interesante din punct de vedere al randamentelor. Obligatiunile nu dau dreptul la dividende, iar dobanda se mentine aceeasi, indiferent de situatia debitorului. Totusi, in cazul unui faliment, detinatorii de obligatiuni au sanse mai mari decat actionarii de a-si recupera sumele investite. Obligatiunile convertibile sunt un subiect aparte din aceasta perspectiva. Acestea dau libertatea ca la termenul scadent, creditorul sa opteze intre a i se returna banii sau a primi actiuni la schimb din partea debitorului. Aceste cazuri, insa, se intampla mai rar si atunci se emit unui numar redus de investitori institutionali.
Surse foto: Shutterstock.com