Idei de vacanta in Romania - cum poti petrece vacante reusite alaturi de familie

Idei de vacanta in Romania - cum poti petrece vacante reusite alaturi de familie
Subiecte de interes Florin Mieila 23 Aug 2022 10:00

Stim cat de dificil este sa iti planificati o vacanta alaturi de familie. Chiar daca destinatiile internationale sunt extrem de atractive, pot exista multe probleme legate de organizarea si buna desfasurare a calatoriei. 

Din fericire, una dintre cele mai populare destinatii de vacante pentru familii este chiar Romania. Standardele turismul autohton s-au imbunatatit considerabil in ultima vreme, iar Romania te va incanta cu incredibila sa frumusete naturala si cultura traditionala adanc inradacinata.

Iti doresti sa pleci alaturi de familie intr-o vacanta reusita in Romania? Citeste in continuare si descopera acum cele mai interesante destinatii si idei de concediu pe plaiurile autohntone!

Cuprins:

1. Idei de concediu in Romania - de ce sa vizitezi Romania cu familia ta?

Atunci cand iti planuiesti un concediu cu familia in Romania, este posibil sa primesti aceeasi intrebare: „de ce Romania?”

Desigur, curiozitatea poate fi un motiv bun pentru a calatori in propria tara si de a descoperi locuri care cu siguranta iti vor depasi asteptarile. De exemplu, orasele medievale ale Romaniei sunt mult mai colorate si pline de viata decat iti poti imagina. Muzeele si casele memoriale din diverse zone ale tarii se cer a fi vizitate. In plus, statiunile turistice cu o istorie de decenii au inceput si ele sa prinda viata din nou - asa ca de ce nu iti iei toata familia si va relaxati la un centru SPA sau de relaxare?

Arhitectura impresionanta este si ea un motiv de a planifica un astfel de concediu. Chiar daca majoritatea asociem Romania cu  blocurile gri si orasele supraaglomerate, istoria tarii este una foarte indelungata. Amestecul de stiluri diferite arhitecturale - precum si influentele istorice germane, maghiare și bizantine -  te vor lasa complet fermecat. In plus, pozele si filmuletele pe care le puteti face in fata castelelor, a cetatilor medievale, sau in targurile cu mestesuguri traditionale vor ramane o amintire minunata de familie.

Stiai ca unele dintre cele mai frumoase bogatii naturale ale Europei pot fi gasite in Romania? Impresionantii munti Carpati, care impart tara in doua, adapostesc numeroase de specii de plante si animale salbatice. In rezervatiile naturale precum Delta Dunarii, poti vedea vulpi, castori si o sumedenie de pasari migratoare. Din aprilie pana în august, berzele pot fi văzute cuibarindu-se deasupra oricarui stalp de telefon sau de electricitate disponibil.

Gastronomia romaneasca este una extrem de apreciata. Multe dintre mancarurile traditionale sunt preparate cu ingrediente locale, proaspete, si ii vor multumi chiar si pe cei mai pretentiosi turisti!

Nu in ultimul rand, Romania este o destinatie mai ieftina decat alte destinatii vestice. Este potrivita pentru orice tip de familie, datorita preturilor mai mici si reducerilor aplicate la cazari, la transport, la vizite in muzee etc. In plus, exista o multime de instrumente de ajutor care iti permit sa iti planifici urmatoarea vacanta in Romania pana primesti salariul. Odata rezolvata chestiunea financiara, tu si familia ta va puteti bucura de un concediu de vis!

2. Idei de vacanta in tara: Bucuresti si Valea Prahovei

Idei de vacanta in tara: Bucuresti si Valea Prahovei

O zi relaxanta la piscina si centru SPA (judetul Ilfov)

Aproape de intrarea in Bucuresti se afla una dintre cele mai impresionante atractii moderne din sudul Romaniei: Therme Bucuresti. Asadar, daca tu si familia ta va simtiti obositi de la drum, acesta este cel mai bun loc pentru a va relaxa pentru cateva ore. Acest centru de wellness dispune de piscine interioare si exterioare, saune, un food court, tratamente SPA, locuri de joaca pentru copii si alte facilitati moderne. Bucurati-va de o zi cu activitati recreative placute intr-un cadru family-friendly!

Centrul vechi al Bucurestiului (municipiul Bucuresti)

Desi poate parea o atractie foarte aglomerata si nepotrivita pentru familii cu copii, Centrul Vechi al Bucurestiului are un farmec aparte. De aceea, cel mai bun moment pentru a-l vizita este in jurul orei 12, atunci cand poti lua un pranz gustos alaturi de familie. Apoi, te poti indrepta catre celebra Librarie Carturesti Carusel, devenita un punct de atractie pentru turisti din intreaga lume. Amplasata intr-o cladire construita la inceputul secolului trecut, libraria se desfasoara pe trei etaje si adaposteste mii de carti, jocuri sau suveniruri inspirate. Ceainaria de la ultimul etaj ofera o panorama superba asupra librariei si a designului interior al acesteia.

Palatul Parlamentului si Muzeul National de Arta Contemporana (mun. Bucuresti)

Palatul Parlamentului este un simbol arhitectural atat pentru capitala, cat si pentru intreaga tara. Chiar daca aceasta cladire poate poate parea intimidanta, un tur ghidat la Palatul Parlamentului cu siguranta poate aduce putina lumina in ceea ce priveste istoria sa impresionanta. In aripa nordica a Palatului Parlamentului se gaseste Muzeul National de Arta Contemporana (MNAC). Aici se organizeaza frecvent workshop-uri gratuite despre arta pentru copii. Asadar, acest muzeu poate fi o solutie perfecta pentru parintii care vor sa isi stie copiii in siguranta, in timp ce ei se pot relaxa cu o bautura racoritoare pe terasa muzeului. 

“Muzeul satului” (mun. Bucuresti)

Descopera Romania pitoreasca din mijlocul capitalei la Muzeul National al Satului “Dimitrie Gusti”! Recomandarea noastra este sa nu alegi o zi ploioasa sau rece pentru a face acest lucru, intrucat este un muzeu in aer liber. Aici tu si familia ta veti putea vedea case traditionale autentice din toata tara, grupate in functie de regiuni. Si ca experienta sa fie una completa, exista in complexul muzeului, un restaurant cu preparate traditionale, care merita a fi incercat.

Cu siguranta, Sinaia este una dintre cele mai populare statiuni de pe Valea Prahovei si pe buna dreptate. In primul rand, vorbim despre uimitoarele mosteniri arhitecturale ale Familiei Regale in Romania: Castelul Peles, Castelul Pelisor, precum si Cazinoul Sinaia. Tururile ghidate sunt o metoda grozava de a descoperi istoria locurilor si de a te scufunda in povesti de basm cu printi si printese. Sinaia mai este si o statiune in care se pot pratica sporturi de iarna la care sa participe toata familia: ski, snowboarding, datul cu sania etc. Cazarile pot fi putin piperate in mijlocul sezonului, insa daca rezervi din timp online, nu ar trebui sa fie o problema.

Drumetie montana in Busteni (judetul Prahova)

“Sfinxul” si “Babele” sunt niste formatiuni stancoase impresionante, situate pe o platforma aflata la 2206 metri inaltime! Poti ajunge acolo pornind intr-o drumetie, intrucat exista mai multe trasee pitoresti frecventate, sau pur si simplu poti lua telecabina. Privelistile sunt, intr-adevar, unice in intreaga tara.

3. Idei inedite de vacanta in Transilvania

Idei inedite de vacanta in Transilvania

Centrul orasului Brasov (judetul Brasov)

Aflat la granita dintre Muntenia si Transilvania, Brasovul este una dintre cele mai populare destinatii in randul turistilor romani, dar si cei peste granita. Remarcandu-se prin constructiile sale medievale si natura din mijlocul orasului, Brasovul este un oras frumos, impresionant mereu primitor pentru familii.

Cetatea Rasnov si “Jurassic Park”-ul Romaniei (judetul Brasov)

La doar 30 de minute de mers cu masina din centrul Brasovului, Cetatea Rasnov este un exemplu bun al modului in care oamenii din Transilvania au reusit sa transforme o cetate medievala intr-o atractie turistica primitoare. Intre peretii fortificatiei, se desfasoara deseori festivale cu tematica medievala. Foarte aproape de Cetate se afla Dino Parc, un parc tematic conceput atat pentru copii, cat si pentru adulti, care prezinta evolutia dinozaurilor de-a lungul diferitelor epoci. In plus exista si modele de dinozauri de dimensiuni mari, construite conform conform celor mai recente descoperiri arheologice.

Pietele de Craciun din Sibiu (judetul Sibiu)

Orasul Sibiu are o agenda culturala bogata si variata, cu piese de teatru de renume international, festival de jazz si alte evenimente artistice. Totodata, acest oras gazduieste una dintre cele mai frumoase Piete de Craciun din estul Europei. Familiile care viziteaza aceasta atractie vor ramane impresionate de spectacolul de luminite de Craciun si de bunatatile locale, diverse si mereu gustoase.

Castelul de Lut din Valea Zanelor (judetul Sibiu)

Chiar daca suna a ceva ce se poate intalni doar in basme, acest loc este cat se poate de real! Castelul de lut este o constructie nou-nouta, situata la 40 de km de Sibiu. Accesul este 5 lei/persoana, si include o plimbare prin fermecatorul domeniu si spatiu natural din jur. Stilul inconfundabil al acestor casute magice te va ajuta sa te reconectezi cu propriul copil interior!

Excursie prin Maramures (judetul Maramures)

Daca iti propui sa te aventurezi intr-o parte a Romaniei care si-a pastrat traditiile milenare, o excursie in Maramures este raspunsul. Judetul in sine este ca un imens muzeu etnografic. Fiecare poartă de lemn este unica si reprezintă statutul social al proprietarului casei. Ospitalitatea localnicilor este si ea un motiv pentru care te poti simti in siguranta. Nu uita sa pui pe lista si bisericile de lemn din Maramures. Aceste constructii unice merita apreciate de aproape.

Salina Turda (judetul Cluj)

Vrei sa petreci o dupa-amiaza cu familia ta departe de canicula verii? Salina Turda este una dintre cele mai apreciate destinatii turistice, avand o functie dubla: de divertisment si de sanatate. Galeriile subterane ale salinei gazduiesc un parc de distractii complex, cu un mese de ping-pong, o roata imensa, terenuri de mini-golf si instalatii de iluminat artificial superbe. Exista chiar si un lac subteran unde turistii isi pot exersa abilitătile de canotaj daca inchiriaza o barca! Totodata, salina este un mediu foarte sanatos pentru intreaga familiei, intrucat inhalarea aerului sarat mentine sanatatea plamanilor si trateaza bolile respiratorii. Cu siguranta, aceasta lume subterana impresionanta trebuie vizitata!

Cazanele Dunarii (judetul Caras-Severin)

La fel de uluitoare precum Delta Dunarii, insa cu totul diferita, Cazanele Dunarii reprezinta din punct de vedere geografic punctul de intrare al fluviului in tara. Acesta este un loc care impresioneaza prin peisajele naturale spectaculoase. Pentru a putea suprinde toata frumusetea locului, excursiile cu barca sunt recomandate.

4. Idei de concediu in Moldova si Dobrogea

Idei de concediu in Moldova si Dobrogea

Vizite la Manastirile Moldovenesti (jud. Neamt si Suceava)

Moldova este considerat centrul spiritual al Romaniei. In aceasta zona, sunt prezente manastiri si biserici ctitorite de domnitorii Moldovei acum sute de ani. Unele dintre aceste constructii sunt foarte impunatoare si au servit drept un punct central din viata cetatii, precum Manastirea Neamt. Altele sunt inconjurate de munti si impresioneaza prin fatadele pictate in culori superbe, precum Manastirea Sucevita.

Vizitarea Cetatii Sucevei (judetul Suceava)

Cetatea Sucevei a fost reconstruita si reconsolidata recent, pentru ca vizitatorii sa aiba o imagine clara a epocii pe care o reprezinta. Exista o diferenta destul de vizibila intre ruine si noua constructie, insa istoria si traditiile seculare se simt puternic la tot pasul.

Relaxare la Gura Portitei (judetul Tulcea)

Aceasta statiune retrasa din estul Romaniei se situeaza pe un petic de teren dintre lacul Golovita si Marea Neagra. Locatia este cu adevarat unica: pe langa peisajul unic, exista si o plaja salbatica pe care toata familia se poate relaxa sau poate practica sporturi de vara. Cazarile sunt si ele family-friendly, insa rezervarile trebuie facute in timp util, pentru a te asigura ca nu pierzi ocazia de a vizita un astfel de loc superb.

Excursie in Delta Dunării (judetul Tulcea)

Un simbol pentru zona Dobrogei, si nu numai, este faimoasa Delta a Dunarii. Acest loc este cu adevarat unic - de la multitudinea de specii de pasari si peisajele naturale impresionante, pana la istoria incredibila si gastronomia extraordinara pe baza de peste a Dobrogei. Poti alege oricare dintre satele din Delta, intrucat tu si familia ta veti fi primiti cu bratele deschise de catre localnici. De asemenea, o idee buna este sa beneficiezi de ajutorul unui ghid local autorizat, intrucat navigarea pe canalele Dunarii si descoperirea celor mai bune locuri pentru observarea faunei salbatice necesita o buna cunoastere a zonei.

Promenada in “capitala” litoralului romanesc (judetul Constanta)

Situata intre Autoritatea Portuara Constanta si Portul Turistic, faleza Constanta iti poate oferi niste privelisti superbe cu Marea Neagra. Un punct turistic foarte popular este faimosul Cazino Constanta. Chiar daca momentan accesul nu este posibil, fotografiile facute cu acest monument si valurile marii, vor merita calatoria. O alta atractie, de aceasta data preferata de cei mici este Delfinariul Constanta. Aici se desfasoara aproape zilnic spectacole impresionante cu delfini si alte vietati marine. In plus cei mici vor invata mai multe despre fauna specifica Marii Negre si modalitati de protejare a acestor minunatii naturale.

Asadar, Romania poate fi gazda perfecta pentru un concediu reusit in familie. Toate asteapta sa fie descoperite, de la orasele incarcate de istorie si peisajele naturale superbe, pana la atractii moderne. Cu siguranta vei ramane cu amintiri memorabile si in plus ai avantajul ca bugetul pentru o astfel de vacanta un trebuie sa fie foarte mare. Un credit pana primesti salariul poate fi solutia pentru tine, in cazul in care concediul nu te prinde cu o rezerva suficienta de bani.



Surse foto: Pexels.com




Distribuie articolul
Ai nevoie de un credit? Aplica acum online!
Aplica acum online!