Fonduri mutuale: cum sa le alegi, ce riscuri au si cum sa incepi sa investesti

Fonduri mutuale: cum sa le alegi, ce riscuri au si cum sa incepi sa investesti
Gestionarea venitului Florin Mieila 16 Dec 2021 10:00

Investitiile sunt metoda foarte eficienta de a-ti inmulti si manageria veniturile, insa, numai atunci cand le faci in cunostinta de cauza, avand toate informatiile necesare. In ultimii ani, investitiile de diverse tipuri, de la cele intr-un fond mutual, pana la cele in criptomonede, au devenit din ce in ce mai populare, deoarece oamenii au realizat ca nu isi pot suplimenta considerabil veniturile doar din economii. Desigur, atunci cand investesti trebuie sa te informezi cu atentie, pentru a sti ce riscuri iti asumi si ce fel de investitii sunt potrivite pentru bugetul tau si pentru obiectivele tale.

Afla din acest articol mai multe despre ce sunt fondurile mutuale, randamentul acestora, dar si despre alte metode a investi.

Cuprins:

1. Ce este un fond mutual?

Ce este un fond mutual?

Ce inseamna fonduri mutuale? Ei bine, un fond mutual este o companie ce foloseste banii investitorilor pentru a cumpara actiuni, obligatiuni sau pentru a oferi credite pe termen scurt. Practic, un astfel de fond investeste banii celor care contribuie, astfel incat sa le aduca acestora profit si, implicit, si companiei lor. In lumea investitiilor, acestea sunt un produs in care oamenii pot alege sa isi investeasca banii, exact cum sunt criptomonedele, actiunile la companii sau investitiile in imobiliare.

Atunci cand o persoana alege sa investeasca intr-un fond mutual, aceasta cumpara propriu-zis actiuni la fondul respectiv, iar fiecare actiune reprezinta cota parte de proprietate a investitorului in companie. Bineinteles, ii revine o parte din venitul generat de aceasta, proportional cu numarul de actiuni. In general, evolutia unui fond mutual este sigura, deoarece acesta este gestionat de profesionisti in domeniul economic.

2. Cum poti investi in fonduri mutuale: randament si riscuri

Cum poti investi in fonduri mutuale: randament si riscuri

Atunci cand decizi sa investesti intr-un astfel de fond, trebuie sa stii ca nu exista o investitie care sa prezinte 0 riscuri, insa, poti opta pentru investitii cu riscuri mai mici sau mai mari. In general, randamentul fondurilor mutuale este unul bun, ce variaza de la 10% si poate ajunge pana la 100%. Daca te intrebi ce inseamna randamentul in acest caz, ei bine, acesta se refera la profitul pe care il faci. Daca investesti 1000 de lei si obtii 1100, atunci randamentul este de 10%.

Exista mai multe aspecte de care trebuie sa tii cont inainte de a investi:

  • Fonduri active versus fonduri pasive. Acest aspect tine de administrarea fondurilor. Exista fonduri active, in care o echipa de management ia decizii constant in legatura cu investirea banilor, dar si fonduri pasive, precum fondurile mutuale de tip indice. Un fond mutual de tip indice nu are nevoie de administratori sau gestionare a actiunilor, deoarece acesta are la baza un portofoliu de active ce urmeaza indeaproape un index financiar deja existent. Astfel de fonduri sunt recomandate pentru investitii pe termen lung, cum ar fi pentru pensionare.
  • Fonduri de actiuni, de materie prima, imobiliare sau mixte. In functie de actiunile si obligatiunile din portofoliul unui fond, acestea pot fi de mai multe tipuri:
  1. Fonduri de actiuni. Acestea au in portofoliu actiuni ale mai multor companii. Foarte multe firme si companii sunt listate la bursa, asadar, un fond poate avea o multime de combinatii de actiuni, de la cele la firme petroliere, la firme medicale sau din industria tehnologiei. Actiunile reprezinta o investitie relativ riscanta, din cauza fluctuatiilor bursei. In general, fiecare fond mutual are in portofoliu actiuni cu caracteristici similare.
  2. Fonduri de materie prima. Acestea se refera la investitii in materie prima cu valoare ridicata, cum ar fi aurul, argintul sau petrolul. 
  3. Fonduri de imprumuturi. Astfel de fonduri folosesc banii investitorilor pentru a-i da mai departe sub forma unor credite, in urma carora vor primi dobanda. Pe o piata financiara bine reglementata, astfel de investitii au un risc mic, deoarece creditele se ofera unor companii sau firme ce au posibilitatea de a plati la timp intreaga suma si care folosesc banii pentru alte investitii bine calculate in compania sau firma lor.
  4. Fonduri imobiliare. Astfel de companii investesc in piata de imobiliare, fie pentru inchirierea de cladiri sau spatii de birouri, pentru inchirierea in regim hotelier sau pentru constructia de cladiri, blocuri ori locuinte. 
  5. Fonduri mixte. Fondurile mixte au un portofoliu divers ce poate include actiuni, investitii imobiliare, in materie prima sau imprumuturi.
  • Fonduri ce platesc dividende sau fonduri ale caror valoare sta in actiuni. Felul in care primesti castigurile generate din fondurile mutuale conteaza. Poti alege fonduri ce platesc investitorilor dividende, mai exact profitul sa iti fie redistribuit, iar tu sa alegi daca il incasezi sau il reinvestesti in fond. De asemenea, poti opta pentru fonduri ale caror valoare sta in actiuni. Acest lucru inseamna ca tu vei cumpara actiuni la un fond mutual, iar acestea isi vor creste (sau scadea) valoarea in timp. Daca valoarea creste si ajunge la un punct in care doresti sa iti vinzi actiunile, vei putea face asta. Atunci cand vinzi actiunile mai scump decat le-ai cumparat, diferenta va fi profitul tau.

Pentru a investi intr-un fond mutual, poti apela la o companie de brokeraj, care te va ajuta sa intelegi mai bine piata si iti va oferi informatii pretioase pentru a investi inteligent. De asemenea, ea va intermedia cumpararea de actiuni dintre tine si fondul mutual ales. Exista, desigur, si varianta de a investi online, insa, riscul de frauda si escrocherii este mare, ceea ce inseamna ca trebuie sa alegi o platforma sigura si folosita cu succes de multe alte persoane. Alte variante prin care poti investi intr-un fond mutual o reprezinta bancile, care faciliteaza investitiile in fonduri mutuale proprii sau partenere.

Trebuie sa stii ca nu exista un top propriu-zis al fondurilor mutuale, ci exista mai multe fonduri cu traditie si cu performante pozitive, dar conteaza si asteptarile tale. Spre exemplu, un anume fond mutual poate fi o alegere buna pentru cineva care isi doreste sa investeasca pe termen foarte lung si o alegere nepotrivita pentru o persoana care vrea sa investeasca pe termen scurt.

3. Fond mutual de investitii: avantaje si dezavantaje

Fond mutual de investitii: avantaje si dezavantaje

Investitiile intr-un fond mutual au cateva avantaje ce le diferentiaza de alte tipuri de investitii. Iata care sunt acestea:

  • Sunt administrate de profesionisti. Atunci cand alegi sa investesti intr-un fond mutual, nu trebuie sa cercetezi si sa evaluezi constant piata in cautarea celor mai bune actiuni. O echipa de profesionisti in domeniu va face acest lucru si tot ea va  monitoriza performanta actiunilor in care investeste.
  • Diversificare. In general, fondurile mutuale investesc in domenii diverse si in companii diverse, ceea ce inseamna un risc mai scazut in cazul in care o companie da faliment.
  • Sunt accesibile. Nu ai nevoie de zeci de mii de euro pentru a investi intr-un fond mutual, ci poti incepe cu sume foarte accesibile, de sute ori mii de lei.
  • Iti poti rascumpara actiunile oricand doresti, la valoarea neta. Acest lucru inseamna ca banii tai nu raman blocati in cazul in care doresti sa ii scoti si sa ii folosesti.

Dezavantajele fondurilor mutuale au, de obicei, legatura cu posibilitatea de a pierde bani si cu randamentul pe termen scurt. Nu exista investitii lipsite de riscuri, iar acest lucru inseamna ca poti pierde bani si atunci cand alegi sa pui bani in fonduri mutuale. Fie valoarea actiunilor in care a investit fondul poate scadea, fie dividendele sau plata dobanzilor se pot modifica negativ in urma schimbarilor ce au loc pe piata. De asemenea, foarte multe fonduri mutuale se adreseaza celor care isi doresc investitii pe termen lung sau investitii pentru pensionare, astfel ca nu vei face un profit foarte mare pe termen scurt si foarte scurt.

Atunci cand alegi fondul mutual in care vrei sa investesti, nu te uita la performantele acestuia din trecut pentru a incerca sa anticipezi cum se vor comporta in viitor. De obicei, performantele trecute nu ofera o indicatie reala pentru viitor. In schimb, performanta in trecut iti poate arata cat de stabil sau volatil a fost un fond mutual de-a lungul unei perioade de timp. Cu cat acesta a fost mai instabil, cu atat creste riscul investitiei tale. Nu numai performantele din anii trecuti iti pot da o idee despre stabilitate, ci si cotatiile fondurilor de investitii, unde poti vedea cati investitori sunt activi, valoarea activului net sau valoarea unitatii de fond.

4. Fonduri mutuale si alte metode investitii: cum le poti combina

Fonduri mutuale si alte metode investitii: cum le poti combina

Daca iti doresti sa investesti si vrei sa ai un portofoliu diversificat, poti combina mai multe tipuri de investitii:

  • Investitii in fonduri mutuale + investitii in piata crypto. Daca doresti sa investesti in mai multe piete, poti opta pentru o investitie intr-unul sau mai multe fonduri mutuale si pentru investitii in piata crypto. Totusi, trebuie sa stii ca piata criptomonedelor este una volatila si cu risc crescut. Astfel, cel mai bine este sa investesti sume mici in criptomonede daca nu cunosti extrem de bine piata, iar daca vrei sa cumperi monede virtuale de mai multi bani, apeleaza la profesionisti care sa te indrume si sa iti explice toate riscurile.
  • Investitii in fonduri mutuale + investitii in piata imobiliara. Poti combina investitiile in fonduri mutuale cu una sau mai multe investitii imobiliare. Cum? Prin achizitionarea unei case sau a unui apartament pe care mai apoi sa il inchiriezi in regim hotelier. Inchirierea in regim hotelier iti poate aduce un profit frumos daca o gandesti exact ca pe un business, iei in considerare toate costurile, calculezi riscurile si performanta investitiei in timp si acorzi atentie publicului tinta.
  • Investitii in fonduri mutuale + investitii in actiuni. Pe langa investitia intr-un fond mutual, poti alege sa cumperi si actiuni la bursa. Daca nu ai experienta in domeniu, vei avea nevoie de ajutorul unui specialist pentru a intelege riscurile si pentru a alege actiunile potrivite.

5. Fonduri mutuale de investitii: cum sa incepi sa investesti

Fonduri mutuale de investitii: cum sa incepi sa investesti

Pentru a incepe sa investesti, ai nevoie de o suma de bani pe care sa o poti oferi unui fond mutual sau cu care sa cumperi orice alt tip de actiuni. Iata doua modalitati prin care poti sa iti construiesti un buget pentru investitii:

  • Credite. Daca iti doresti neaparat sa incepi sa investesti, dar nu ai la dispozitie o suma de bani cu care sa pornesti, poti incepe prin a face un credit fulger sau credit cu buletinul pentru o suma nu foarte mare de bani. De asemenea, poti apela la credite nebancare in cazul in care nu poti obtine usor unul de la banca. Astfel, vei avea la dispozitie o suma cu care sa incepi sa investesti si vei putea face achitarea creditului intr-o perioada fixa de timp, perioada in care investitiile pe care le faci se vor putea dezvolta spre rezultatul dorit. In cazul in care ai intrebari legate de obtinerea unui credit pentru a investi, specialistii in credite te vor putea ajuta cu sfaturi si recomandari.
  • Economii lunare. Daca veniturile iti permit, economiseste lunar cate putin pentru ca intr-un an sau in 6 luni sa incepi sa investesti. Nu trebuie sa pui deoparte sume foarte mari, poti incepe cu 100, 150 sau 200 de lei lunar. In acest fel, te vei asigura ca in cateva luni vei avea un start pentru a investi chiar si o suma mica intr-un fond mutual.

Fondurile mutuale sunt o idee excelenta de investitie pentru cei care sunt la inceput de drum si nu isi doresc investitii foarte riscante. Incepe prin a studia piata si a vedea in ce tipuri de fonduri ai putea investi, ce performante au avut in trecut si care sunt predictiile pentru viitorul apropiat si indepartat. In acest fel, vei putea lua o decizie informata si asumata, in cunostinta de cauza. Pe termen lung, iti poti multiplica veniturile cu ajutorul investitiilor si poti sa scapi de grija zilei de maine.



Surse foto: Pexels.com




Distribuie articolul
De cati bani ai nevoie? Consulta acum calculatorul de credit!