Falimentul persoanei fizice - Beneficiarul legii si avantajele de care se poate bucura

Falimentul persoanei fizice - Beneficiarul legii si avantajele de care se poate bucura
Informatii suplimentare rauplatnici Florin Mieila 22 Feb 2022 10:00

Exista imprejurari in care persoanele fizice, din diverse motive, nu isi mai pot plati datoriile catre creditori, ceea ce putea sa duca in trecut la abuzuri din partea executorilor judecatoresti si, in final, la distrugerea unor familii. Din 2018, insa, Romania a introdus Legea falimentului personal care are drept scop posibilitatea realizarii unei proceduri care sa permita o redresare financiara a unei persoane fizice, in acelasi timp in care aceasta isi pastreaza un nivel de trai rezonabil. Prevederile legii au fost realizate in asa fel incat de masurile ei sa se poata bucura toate persoanele de buna credinta, care la un moment dat sunt depasite de nivelul datoriilor catre banci sau alte institutii financiar-bancare.

In articolul de mai jos vei afla care sunt avantajele de care se pot bucura persoanele aflate in situatia falimentului personal si cine poate beneficia de acestea. De asemenea, vei afla care sunt persoanele ce nu pot accesa solutiile prevazute in lege.

Cuprins:

1. Legea falimentului persoanei fizice - Avantaje pentru persoane aflate in dificultate financiara

Legea falimentului persoanei fizice - Avantaje pentru persoane aflate in dificultate financiara

Legislatia cu privire la falimentul persoanei fizice are la baza trei hotarari ale Parlamentului si Guvernului Romaniei, realizate pentru protejarea familiilor aflate in situatii dificile din punct de vedere financiar:

  • Legea numarul 151/2015 cu privire la insolventa persoanelor fizice;
  • Hotararea de Guvern numarul 419/2017 care ofera normele metodologice de aplicare a legii;
  • Hotararea de Guvern numarul 11/2016 care reglementeaza constituirea comisiilor de insolventa. 

Conform prevederilor legale, daca o persoana nu dispune de suficienti bani pentru a-si plati datoriile scadente si daca au trecut 90 de zile de la aceasta data, atunci poate sa solicite declararea falimentului personal si sa incerce sa-si rezolve situatia prin aplicarea a trei masuri. 

  • Procedura pe baza de plan de rambursare a datoriilor. O comisie de insolventa instituie un administrator care supravegheaza platirea datoriilor prin realizarea unui plan de rambursare in termen de pana la 5 ani de la data scadentei;
  • Procedura prin lichidarea de active este impusa de catre judecatori printr-o hotarare ce presupune lichidarea bunurilor datornicului pana la plata intreaga a datoriei, in asa fel incat sa se asigure un nivel de trai rezonabil pentru acesta si familia lui;
  • Procedura simplificata de insolventa pentru persoanele fara bunuri si venituri urmaribile, pensionate la limite de varsta sau din motive medicale.

Daca o persoana alege sa beneficieze de prevederile legii insolventei persoanelor fizice, atunci se poate bucura de patru avantaje majore. 

  • Nu mai poate fi executata silit pe perioada aplicarii legii;
  • La datorii nu se mai adauga penalizarii, recalculari si comisioane;
  • In cazul in care datornicul isi plateste datoriile in functie de plan, la rambursarea a 75% din datorii, restul de 25% se sterge;
  • Poate sa acceseze imprumuturi rapide de la institutii financiar nebancare, chiar daca se afla in baza de date a Biroului de Credit.

2. Cine poate si cine nu poate sa beneficieze de legea falimentului persoane fizice

Prevederile acestei legi se aplica anumitor categorii de persoane, care indeplinesc unele conditii exacte. In primul rand, este vorba despre cuantumul minim al datoriilor scadente care trebuie sa depaseasca o valoare prag de 15 salarii minime pe economie. In al doilea rand, persoana trebuie sa aiba domiciliul sau resedinta in Romania de cel putin 6 luni si se poate dovedi ca nu exista o probabilitate de redresare in viitoarele 12 luni. De asemenea, trebuie probata buna credinta a persoanei pentru a se evita situatiile in care, desi se pot plati datoriile, unii oameni aleg sa scape in acest mod de ele. 

Exista si o categorie aparte, care nu poate beneficia de prevederile acestei legi, care este alcatuita din persoanele concediate in ultimii doi ani din cauza lor, persoane care refuza sa munceasca. In plus, persoanele condamnate definitiv pentru evaziune fiscala, fals sau infractiune impotriva patrimoniului prin nesocotirea increderii si cele care au acumulat datorii noi, desi stiau ca se afla in stare de insolventa, nu pot face cerere pentru declararea falimentului personal. 

In concluzie, cetatenii romani aflati intr-o situatie financiara dificila, intr-o imposibilitate de a-si plati datoriile din motive obiective, trebuie sa stie ca pot apela la aceasta solutie legala, care sa le permita plata datoriilor in timp, fara a afecta nivelul de trai al familiei.



Surse foto: shutterstock.com




Distribuie articolul
Ai nevoie de o suma de bani in regim de urgenta?