Extrasul de cont - ce este, cum il poti obtine si ce contine

Extrasul de cont - ce este, cum il poti obtine si ce contine
Documente necesare Florin Mieila 10 Aug 2020 10:49

In prezent, o mare parte dintre tranzactiile financiare realizate de catre persoanele fizice si juridice au loc prin intermediul institutiilor bancare, fie ca este vorba de o achizitie, fie despre un transfer. Acest lucru presupune existenta unor conturi deschise la banci, unde sunt depozitati banii detinuti de participantii la schimburi. Unul dintre cele mai importante documente pentru functionarea acestora este extrasul de cont.

In articolul de mai jos vei afla informatiile necesare despre acest act si modul in care il poti utiliza.

Cuprins:

1. Ce inseamna extrasul de cont

Extrasul de cont este un document care are ca obiectiv principal indexarea totalitatii tranzactiilor ce au avut loc intr-un cont intr-o anumita perioada. De obicei, este vorba despre luna. Atunci cand soliciti un astfel de act, in functie de serviciile la care ai acces, poti alege intervalul pentru care doresti sa fie intocmit acesta.

2. Ce contine orice model de extras de cont

In continutul extrasului de cont vei gasi o serie de date utile cu privire la detinatorul si situatia contului, institutia bancara si tranzactiile executate. Cu ajutorul informatiilor de mai jos, vei sti sa citesti un astfel de document si sa il folosesti in avantajul tau.

2.1. Datele personale ale detinatorului contului

Extrasul de cont include informatii de identificare a persoanei juridice sau fizice care detine contul.

In cazul persoanelor juridice, acesta contine numele inscris la Registrul Comertului, codul de identificare fiscala si adresa. De asemenea, este mentionat tipul contului, numarul acestuia, moneda in care este sunt depozitate finantele si codul clientului.

Pentru persoanele fizice, extrasul releva numele si genul clientului bancii, codul numeric personal, tipul de cont, numarul contului, moneda si codul clientului.

2.2. Tranzactiile efectuate

In ceea ce priveste activitatea financiara desfasurata in cadrul acelui cont, sunt relevate urmatoarele aspecte:

  • totalitatea tranzactiilor efectuate: tranzactii de debitare (cumparaturi sau transferuri catre alte conturi, indexate in coloana „Debit”), tranzactii de creditare (sume incasate in contul respectiv, indexate in coloana „Credit”)
  • sold initial - suma disponibila in cont la inceputul lunii
  • sold final - suma disponibila la finalul lunii

In cazul unui cont asociat unui card de credit, vor fi afisate, in plus, suma care trebuie rambursata pana la data scadenta si suma ramasa disponibila pentru utilizare.

Fiecare tranzactie inregistrata cuprinde mai multe detalii: data la care a fost realizata, tipul tranzactiei, numele persoanei fizice si juridice catre sau din partea careia a fost efectuata incasarea sau debitul. Uneori, este mentionat numarul de cont din partea caruia a fost realizat un transfer, observatii mentionate de catre cel ce emite transferul, numarul de referinta al tranzactiei sau numarul autorizatiei.

Printre cele mai des intalnite tipuri de tranzactii, se numara:

  •  tranzactii prin POS pentru plati cu cardul la comercianti
  •  incasare de la alte persoane
  • taxe si comisioane platite bancii pentru intretinerea contului
  • comision pe operatiune platit bancii pentru tranzactii speciale, in functie de tarifele stabilite in contract
  • retragere numerar pentru sumele retrase de la bancomat
  • transfer pentru sumele transferate catre alte conturi
  • acoperire sold negativ se refera la acele sume pe care banca le utilizeaza in scopul completarii soldului dintr-un alt cont pe care il detii (cont curent in euro, cont pentru cardul de credit)

La inceputul extrasului de cont este mentionata data la care acesta a fost eliberat si perioada pentru care se realizeaza afisarea activitatii bancare.

2.3. Informatii despre institutia financiara

De asemenea, vei gasi date despre banca la care este deschis contul respectiv. Printre acestea, se numara sigla (antetul), numele societatii, sucursala si numele orasului unde a fost creat contul, adresa la care se afla sediul, numarul de inregistrare in Registrul Institutiilor de Credit, Codul BIC(SWIFT), Codul de identificare fiscala si date de contact, precum numarul de telefon sau de fax.

Codul BIC reprezinta abrevierea Bank Identifier Code. Codul SWIFT reprezinta initialele Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication. Acestea te ajuta sa identifici o institutie financiara sau o sucursala.

Pe anumite extrase de cont, vei putea gasi numele unor reprezentanti ai bancii, precum seful serviciului de relatii clienti sau seful serviciului de dezvoltare de produse, impreuna cu semnaturile digitale ale acestora.

In majoritatea cazurilor, extrasul poate fi folosit fara semnatura si stampila, fapt care este semnalat chiar pe documentul in cauza, de obicei, la final.

3. De unde poti obtine extrasul de cont

Obtinerea lui variaza in cadrul fiecarei banci. In functie de serviciile oferite de aceasta, poti primi o varianta virtuala, sub forma de document in format PDF, CSV sau XLS, ori in format fizic.

Pentru a face rost de extrasul de cont digital, exista mai multe optiuni. La deschiderea contului sau ulterior acestei operatiuni, poti opta pentru a primi documentul in fiecare luna, la o data stabilita impreuna cu reprezentantul bancii. Mai poti contacta institutia bancara prin e-mail sau la telefon pentru a-l solicita.

Din ce in ce mai multe banci si-au dezvoltat aplicatii de mobil de unde poti controla aproape orice aspect legat de intretinerea contului. Astfel, prin cativa pasi simpli, iti poti directiona un exemplar catre adresa de e-mail sau il poti descarca direct pe smartphone. Serviciile de banking online pot fi folosite si de pe computer, din browserul de Internet.

Anumite banci iti ofera optiunea de a descarca o varianta editabila, ce poate fi deschisa intr-un software, precum XLS, unde poti adauga sau sterge date.

In masura in care situtia iti permite, este recomandat sa apelezi la formatul digital din mai multe motive. Aceasta varianta este mai sigura in fata inselaciunilor, deoarece documentul de hartie poate ajunge in mainile unei persoane rau intentionate. De asemenea, este mai usor sa accesezi informatia si sa o pastrezi, deoarece nu risti sa o pierzi in casa sau la serviciu. Ea va fi stocata in mediul online, pe contul de e-mail sau in aplicatia/site-ul de banking. Nu in ultimul rand, prin evitarea consumului de hartie, faci o alegere sustenabila in privinta deseurilor.

Daca ai nevoie de extras in format fizic, pe hartie, ai la dispozitie alte variante. Poti solicita bancii trimiterea prin posta a documentului lunar. In acesta caz, este foarte probabil sa existe o taxa pentru astfel de servicii, in valoare de cativa lei. Aceasta va varia in functie de tipul contului pentru care doresti extrasul.

De asemenea, ai posibilitatea sa te prezinti la o sucursala a bancii unde detii contul si sa depui pe loc o cerere de eliberare. De obicei, acest serviciu este gratuit, mai ales daca este vorba de extrasul lunar, insa pot exista situatii in care cel zilnic sa se plateasca.

4. Pentru ce este util extrasul de cont

Scopul principal al unui extras de cont este acela de a-ti releva toata activitatea financiara dintr-o anumita perioada. Multe aplicatii de banking iti acorda acces direct la tranzactiile efectuate in conturi. Cu toate acestea, exista o serie de situatii in care ai nevoie neaparat de un asemenea document.

4.1. Obtinerea unui credit

Pentru a face un imprumut la banca sau pentru a obtine un card de credit, vei avea nevoie de mai multe documente, printre care extrasul de cont. Prin intermediul acestuia, banca de la care faci imprumutul are dovada faptului ca tu ai un cont valid in care sunt virate veniturile tale. De asemenea, pentru ca institutia sa poate face evaluarea castigurilor tale in vederea stabilirii sumei disponibile pentru imprumut, trebuie sa inainteze catre Agentia Nationala Anti-Frauda dosarul tau de aplicare, in care sa existe atestarea contului curent in care primesti salariul sau plata pentru serviciile prestate.

De asemenea, trebuie sa stii ca exista si tipuri de credite ce se pot face si fara extras de cont. Acestea se acorda rapid, uneori, doar cu buletinul sau pot fi accesate chiar printr-un credit online.

4.2. Angajare

Daca urmeaza sa te angajezi la o companie sau sa incepi o colaborare, exista sanse mari ca, la semnarea contractului, sa trebuiasca sa oferi un extras de acest tip. Cu ajutorul acestuia, angajatorul se asigura ca va livra salariul in contul corect si ca nu vor exista erori.

In cazul aparitiei unor probleme, extrasul de la tine il va ajuta sa dovedeasca faptul ca a virat banii acolo, in contul mentionat, si ca nu este responsabil pentru complicatiile cu care te confrunti.

4.3. Audit financiar pentru persoanele juridice

In cazul persoanelor juridice, extrasul de cont poate fi solicitat in cazul unui audit financiar, de catre compania care realizeaza aceasta evaluare. De asemenea, autoritatile responsabile pentru controalele de acest tip pot cere accesul la astfel de acte.

4.4. Organizarea finantelor

Pentru cei care sunt obisnuiti sa fie organizati din punct de vedere financiar, extrasul de cont este un instrument esential. Cu ajutorul lui, poti vedea, la final de luna, in ce directii merg castigurile tale. De exemplu, persoanele care au resimtit efectele crizelor financiare sunt mai predispusi la a acorda o atentie deosebita veniturilor banesti.

Acest lucru te poate sprijini sa faci anumite schimbari atunci cand ai nevoie. De exemplu, daca doresti sa faci o achizitie costisitoare si trebuie sa economisesti o suma mare, o imagine de ansamblu asupra finantelor tale te va sprijini in realizarea ajustarilor necesare.

De asemenea, este folositor daca simti ca nu esti suficient de grijuliu cu banii pe care ii castigi si vrei sa iti folosesti resursele in scopuri mai productive. Cum poti faci acest lucru? Este suficient sa compari extrasele de cont de pe ultimele trei luni pentru a vedea in ce zone se repeta cheltuieli semnificative. Daca acestea nu sunt urgente sau necesare, le poti diminua.

In plus, vei ajunge sa cunosti mai bine taxele aplicate de banca pentru diverse operatiuni, cum ar fi intretinerea contului.

Trebuie mentionat ca in ultimii ani au aparut aplicatii financiare care ofera servicii similare cu al bancilor. Tehnologia avansata din spatele acestora te ajuta sa descarci statistici si date mult mai clare despre felul in care cheltui bani. Acest lucru iti usureaza mult eforturile cu privire la gestionarea economiilor.

4.5. Alte situatii

Asa cum este mentionat la inceputul acestui capitol, extrasul de cont iti ofera posibilitatea sa iti verifici activitatea bancara, iar acest lucru iti poate fi de folos in diverse situatii neplacute.

Daca intalnesti nereguli si ai impresia ca iti lipsesc bani din cont, poti apela oricand la extras pentru a vedea daca exista nereguli. Daca gasesti o astfel de situatie, in care, de exemplu, ai fost debitat de mai multe ori pentru aceeasi tranzactie sau nu ai fost rambursat in cazul unui retur, poti dovedi acest fapt prin intermediul extrasului, cand apelezi la serviciul de relatii clienti. Astfel de cazuri apar in cazul comenzilor online sau la plata cu cardul. De aceea, este recomandat sa verifici acest document in mod regulat.

Daca nu recunosti una dintre tranzactiile care apar in extras, este posibil sa fi fost victima unei inselaciuni financiare. In aceasta situatie, trebuie sa anunti imediat banca la care ai deschis contul si sa urmezi pasii sugerati de reprezentatul cu care comunici.

5. Siguranta datelor in ceea ce priveste extrasul de cont

Extrasul de cont este un document confidential, deoarece contine informatii personale. De aceea, este recomandat sa nu il impartasesti decat atunci cand este absolut necesar, la momentul angajarii sau la obtinerea altui serviciu financiar. In anumite situatii, poti arata doar un fragment din el, acela care este relevant pentru situatia in care te afli.

Este important sa stii ca, in majoritatea cazurilor, o persoana care are acces la numarul tau de cont, nu va putea sa iti utilizeze conturile. Cu toate acestea, exista metode prin care sa iti fie afectate fondurile.

De asemenea, este important ca, daca te afli in posesia extrasului de cont al unei alte persoane, sa nu transmiti mai departe nici documentul, nici detalii care se gasesc in cadrul acestuia. Astfel, eviti sa fii acuzat de raspandirea informatiilor personale fara acordul titularului contului.

Asadar, exista o multitudine de situatii in care extrasul de cont este un document esential. Din fericire, acesta poate fi obtinut foarte usor si rapid.



Surse foto: shutterstock.com




Distribuie articolul
Ai nevoie de o suma de bani in regim de urgenta?