Dupa cat timp se prescrie o datorie la banca? Informatii utile pentru datornici

Dupa cat timp se prescrie o datorie la banca? Informatii utile pentru datornici
Informatii suplimentare rauplatnici Florin Mieila 26 Oct 2021 10:00

Relatia dintre institutiile bancare si creditori nu sunt intotdeauna ideale, aparand uneori din motive diverse situatii nedorite, precum incetarea platii ratelor lunare catre creditori. Acestia au la dispozitie mai multe mijloace legale prin care isi pot recupera banii, insa, in anumite imprejurari poate aparea o situatie in care acestea nu mai sunt valabile, deoarece a trecut perioada legala de prescriere a datoriilor. Desi legile statului roman precizeaza clar situatiile cu privire la prescrierea datoriilor, unele institutii bancare abuzeaza de pozitia lor dominanta si executa silit clientii. 

In articolul de mai jos vei afla care sunt precizarile legislative cu privire la prescrierea datoriilor la banca, in cati ani se prescrie o datorie si cum poate fi rezolvata intr-un mod corect pentru ambele parti o situatie nedorita, ce apare in relatia banca - client.

Cuprins:

1. Precizari legislative cu privire la prescrierea datoriilor la banca

Precizari legislative cu privire la prescrierea datoriilor la banca

Reglementarea situatiilor in care, dupa incetarea platilor ratelor lunare, creditorul poate cere executarea silita este facuta de catre Codul de Procedura Civila, in special articolul 706 avand precizari in aceasta directie. Acest articol introduce varianta prescrierii dreptului de executare silita, precizandu-se si un termen de 3 ani valabil pentru datoriile fata de institutiile financiare nebancare si bancare. 

Articolul 706 mai prevede ca perioada celor 3 ani dupa care prescrierea datoriei este valabila incepe din momentul in care apare dreptul de a se cere executarea silita. In practica, o datorie neplatita pentru o perioada de 60 de zile poate permite bancii sa declare scadent anticipat creditul si sa il puna in executare, fie direct, fie prin intermediul unei societati de recuperare a creantelor. 

Mai exact, daca in termen de 3 ani de la posibilitatea cererii executarii silite, banca sau societatea de recuperare nu incepe o actiune in acest sens, datoria se va prescrie, iar orice incercare ulterioara poate fi contestata in instanta si declarata nula. Daca, insa, in decursul acestor 3 ani de zile va fi inceputa activitatea de executare silita, termenul de prescriere se amana si nu mai poate fi ceruta in instanta incetarea executarii. La expirarea celor 3 ani in conditiile in care este indeplinit termenul de prescriptie, titlurile executorii nu mai au nicio putere si nu mai pot fi aplicate in practica. 

Articolul 405 din Codul de Procedura Civila stabileste si situatiile in care prescriptia dreptului de a cere executarea silita se intrerupe:

  • Daca inainte de inceperea executarii silite datornicul plateste in mod voluntar intreaga datorie sau o parte a acesteia;
  • In momentul in care cererea de executare silita este depusa fiind insotita de titlul executoriu;
  • Pe data depunerii unei cereri de reluare a executarii;
  • Pe data punerii in practica a unui act de executare silita.

2. Sfaturi utile pentru rezolvarea unei situatii dificile cand se prescrie o datorie la banca

Desi legea prevede prescrierea datoriilor dupa 3 ani de zile de la incetarea platilor, in conditiile in care creditorul nu incepe actiunea de executare silita, aceasta situatie nu este de dorit pentru nicio parte. Este adevarat ca daca aceste conditii sunt existente, persoana datornica nu mai poate fi obligata in niciun fel prin forta legii sa-si plateasca datoriile. Aceste persoane trebuie sa stie, insa, ca exista alte repercusiuni ce le pot dauna pe viitor:

  • Chiar daca termenul de prescriere este depasit, creditorul are dreptul de a trece persoana datornica in biroul de credite, ceea ce face ca respectiva persoana sa nu mai poata sa apeleze la o alta institutie de creditare. Totusi, daca te afli in aceasta situatie, poti sa obtii un credit fara verificare;
  • Persoanele aflate in aceasta situatie pot fi refuzate in momentul in care incearca sa incheie un abonament de servicii de telefonie mobila, televiziune sau internet;
  • Achizitionarea unor bunuri de folosinta indelungata in rate, inclusiv cele facute direct in magazin, va fi imposibila deoarece persoana in cauza va fi considerata rau platnica si de neincredere;
  • Refuzul platii datoriilor este un act imoral, fiind un exemplu negativ pentru membrii familiei, lucru care contribuie la o educatie financiara deficitara.

In concluzie, prescrierea unei datorii la banca nu ar trebui sa reprezinte un motiv de refuz al platii, mai ales ca, in cele mai multe cazuri, sumele nu sunt foarte importante, in schimb neajunsurile putand fi costisitoare pentru datornici.



Surse foto: Shutterstock.com




Distribuie articolul
De cati bani ai nevoie? Consulta acum calculatorul de credit!