Dobanda legala remuneratorie - institutie de baza a dreptului civil in materia contractelor de imprumut

Dobanda legala remuneratorie - institutie de baza a dreptului civil in materia contractelor de imprumut
Subiecte de interes Florin Mieila 16 Mar 2021 10:20

Atunci cand vine vorba de imprumut apare, inevitabil si termenul de dobanda. Acesta poate fi perceput ca un pret al serviciului oferit, adica al finantarii de catre creditor a debitorului cu anumite sume de bani pe un termen stabilit. 

Daca se ia in considerare faptul ca banii, in esenta si prin natura lor, sunt o forma de marfa, denumita generic capital (de fapt, un substitut al bunurilor care, in trecut, inainte de inventarea conceptului de moneda, erau folosite pentru troc sau barter in vederea obtinerii produselor necesare), dobanda apare mai simplu inteleasa ca pretul pe care cineva il plateste pentru a beneficia de finantare.

In acest articol vei afla cateva detalii si informatii referitoare la dobanda in general, dar si la o forma a acesteia, cea legala remuneratorie, cu larga aplicabilitate in operatiunile financiare moderne si in materia raporturilor juridice contractuale civile.

Cuprins:

1. Dobanda remuneratorie - concept, definitie si sediul legal al materiei

Legislatia, si in mod special Codul Civil, prevad ca dobanzile, in functie de intelegerea partilor din contractul de credit, pot fi onorate in bani, dar si in alte tipuri de prestatii. Astfel, acestea pot fi constituite din diverse bunuri, servicii sau o combinație a acestora intre ele, ori din instrumentele financiare de plata acceptate.

Din punct de vedere doctrinar, termenul de dobanda poate ingloba cel putin trei sensuri, toate cu aplicabilitate in diverse scenarii ale relatiilor economice si sociale din prezent:

  • Dobanda poate fi considerata o plata pentru un capital, asa cum este cazul imprumutului standard, negratuit. Din acest punct de vedere ea este asemanata fructelor civile sau comerciale care rezulta din folosinta sau uzufructul unui bun;
  • Dobanda poate fi inteleasa si ca daune-interese, adica acele plati la care este obligat un debitor in cazul neindeplinirii unor obligatii asumate de a da anumite sume de bani la un termen stabilit;
  • Dobanda poate semnifica si un beneficiu sau profit pe care detinatorul de drept al capitalului - debitorul - nu l-a realizat deoarece a fost lipsit de posesia acestuia ca urmare a unui prejudiciu.

Din punctul de vedere al faptelor sau actelor generatoare, dobanda este de doua tipuri: conventionala si legala

Prima dintre ele isi are izvorul in intelegerea partilor prin intermediul unui contract de imprumut si este datorata chiar si atunci cand cuantumul nu este prevazut in mod expres in cuprinsul intelegerii dintre debitor si creditor.

Dobanda legala apare tocmai in lipsa intelegerii partilor atunci cand legea stabileste modul ei de aplicare, de achitare dar si cuantumul acesteia.   

Dobanda legala remuneratorie este reglementata, alaturi de cea penalizatoare, in Ordonanta Guvernului nr. 13/2011, care guverneaza si regimul juridic general al notiunii de dobanda legala.

2. Referinta de calcul a dobanzii legale remuneratorii in cazul sumelor datorate de catre debitor

Ca regula generala, conform O.G. nr.13/2011, cuantumul dobanzii legale remuneratorii este egal cu rata dobanzii de referinta a Bancii Nationale a Romaniei.

Rata dobanzii de referinta a BNR reprezinta un indice independent, care se determina prin aplicarea formulei de calcul a mediei aritmetice a ratelor dobanzilor, pentru depozitele atrase de institutie, precum si a castigurilor din alte operatiuni financiare, cum ar fi cele de tip reverse repo si repo. Toata aceasta medie este, apoi, ponderata cu volumul total al tranzactiilor. 

Calculul se efectueaza pentru operatiunile din luna anterioara celei in care este anuntata public. 

Acest indice este denumit si rata dobanzii de politica monetara si este stabilit prin hotarare a Consiliului de administratie al BNR in mod lunar. El se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, ori de cate ori nivelul indicelui sufera modificari. 

Un aspect demn de mentionat si de retinut in legatura cu dobanzile legale esta ca ele sunt guvernate si de legea civila, si anume Codul Civil. Potrivit actului normativ fundamental ce reglementeaza raporturile juridice, daca inainte de data scadentei, debitorul avea de plata datorii din categoria dobanzilor in cuantum mai mare decat cele legale, daunele moratorii nu se stabilesc la nivelul celor din urma, ci la nivelul aplicabil inainte de scadenta. 

Dobanzile legale remuneratorii sunt un instrument util in reglementarea riguroasa si mentinerea sanatatii relatiilor de natura financiara din economie, iar legarea cuantumului acestora de ratele dobanzii de politica monetara a BNR sunt o garantie a unor compensatii suficiente, atat din punctul de vedere al creditorului, cat si din acela al debitorului.



Surse foto: Shutterstock.com




Distribuie articolul
Ai nevoie de un credit? Aplica acum online!
Aplica acum online!