Ai un card bancar alocat unui cont si nu stii exact cum e mai bine sa il folosesti? Efectuarea unei multitudini de operatiuni cu ajutorul cardului de credit sau de debit este o salvare pentru multi oameni, deoarece astfel reusesc sa economiseasca timpul pretios pe care altfel l-ar fi pierdut stand la coada la banca sau la diversi furnizori.
Obisnuiai sa iti primesti salariul, pensia ori alte venituri in numerar? Renunta la acest obicei demodat, care prezinta multiple dezavantaje, si strange-ti banii intr-un cont curent, pe care angajatorul ti-l crediteaza luna de luna. In plus, ai posibilitatea de a face economii intr-un cont separat, unde sa primesti dobanda pentru sumele depuse, de care alegi sa nu te atingi pentru anumite perioade de timp. De asemenea, poti uita de penalizarile acordate pentru intarzierea platii facturilor la data scadenta, deoarece contul tau cu bani poate fi debitat direct de catre banca cu care ai incheiat contractul, iar datoriile tale vor fi mereu platite la timp.
CreditFix iti prezinta in continuare detalii despre operatiunile denumite creditare si debitare, pentru a afla cat de multe lucruri utile poti face daca iti tii banii intr-un cont, astfel incat sa iti usurezi viata si sa nu mai ai datorii neachitate.
1. Ce presupune creditarea contului?
Un cont gol nu este de folos nimanui, mai ales daca platesti comisioane de administrare. Prin urmare, acesta trebuie alimentat cu bani. Creditarea unui cont se realizeaza, de regula, de un angajator, atunci cand vireaza salariul lunar, de Casa de Pensii, atunci cand transmite pensia sau de o banca, atunci cand iti transfera creditul contractat. De asemenea, o institutie financiara nebancara, cum este CreditFix, iti va credita contul dupa ce soliciti un imprumut. Chiar si o persoana fizica poate realiza o creditare, de exemplu, atunci cand parintii iti trimit bani pe card pentru plata chiriei, ori un prieten iti returneaza o suma de bani pe care i-ai imprumutat-o.
Rezultatul creditarii este acela ca disponibilul din contul tau se majoreaza cu suma pe care o incasezi. Cu ajutorul aplicatiilor mobile de internet banking, poti vizualiza in timp real ce incasari primesti, de la cine si in ce cuantum, astfel incat sa ai mereu cunostinta despre soldul contului si sa ai evidenta tuturor operatiunilor care au loc cu cardul tau.
2. Ce inseamna debitarea unui cont?
Debitarea contului este acea operatiune prin care disponibilul de bani pe care ii ai se miscsoreaza ca urmare a unor plati. Astfel, printr-un transfer bancar sau plata online iti debitezi contul cu suma transferata. Pentru a veni in ajutorul utilizatorilor, bancile ofera posibilitatea incheierii unui acord prin care li se da dreptul de a face plati in locul clientilor, luna de luna sau cand acestia considera necesar, printr-o facilitate denumita debitare directa. Astfel, nu vei mai avea tu grija facturilor, deoarece institutia bancara iti va lua banii din cont si ii va transfera furnizorilor de utilitati si servicii cu care ai incheiat un contract.
Debitarea contului are loc si in relatia cu o institutie financiara nebancara, atunci cand vine vremea rambursarii unui credit, acest lucru fiind posibil atat in mod automat, IFN-ul tragand direct banii datorati din contul tau, cat si printr-o plata efectuata de tine.
Debitarea directa este un beneficiu major pentru persoanele care nu au timp sa verifice lunar scadenta facturilor si carora li se intampla de multe ori sa uite sa achite aceste datorii, motiv pentru care sunt penalizati. Prin aceasta facilitate, platile catre furnizorii de utilitati, si nu numai, se vor face mereu la timp, banii fiind retrasi automat din contul tau, intotdeauna la data scadenta a facturii, fie ca este pe numele tau ori pe al unei alte persoane. In functie de preferinte, iti poti seta o suma fixa ori o limita maxima care sa fie debitata in fiecare luna, iar efectuarea cu succes a transferului iti va fi adusa la cunostinta prin mesaje sau prin intermediul aplicatiei de internet banking.
In concluzie, tehnologia actuala iti permite sa realizezi o serie de tranzactii rapide si usoare cu ajutorul contului in care ai veniturile sau economiile, spre deosebire de cei care inca folosesc doar numerarul., Creditarea si debitarea sunt operatiuni pe care trebuie sa le cunosti pentru a sti cu exactitate care este circuitul banilor tai.
Surse foto: Pexels.com