Datoria - idei la indemana oricui pentru rezolvarea rapida a problemelor cu banii

Datoria - idei la indemana oricui pentru rezolvarea rapida a problemelor cu banii
Informatii suplimentare rauplatnici Florin Mieila 09 Ian 2021 12:04

Oricui i se poate intampla sa aiba, din cand in cand, nevoie de bani si sa nu poata cumpara ce are nevoie pentru ca datoriile financiare sunt o problema. Acestea nu pot fi ignorate la infinit. Trebuie sa le platesti cat mai repede, pentru a te putea bucura de momentele importante din viata ta. Desi stii cu siguranta ce sunt datoriile, poate parea mai greu sa le platesti. Aceasta problema nu este atat de greu de rezolvat pe cat pare, daca faci niste alegeri corecte.

Facand schimbari ale stilului de viata si apeland la alte solutii la indeamana, poti scapa rapid de grija banilor pe care ii datorezi. De aceea, mai jos gasesti detalii despre ce sa faci daca ai datorii mari sau mai mici.

Cuprins:

1. Datorii financiare - ce trebuie sa fac mai intai?

Datoriile pe perioade mai scurte sau mai lungi de timp pot fi rezolvate mai usor, daca iti organizezi bine bugetul si cheltuielile de zi cu zi. Poti incepe prin a face cateva schimbari in ceea ce priveste stilul tau de viata. Iata cativa pasi simplu de urmat:

  • Stabileste suma pe care o datorezi;
  • Schimba obiceiurile care au dus la datorii;
  • Castiga suficient pentru a elimina datoriile.


Stabileste suma pe care o datorezi

Cel mai important pas pe care trebuie sa il faci cand vrei sa scapi de datorii este sa stabilesti exact cat ai de dat. Daca nu te asezi la birou si notezi totul pe hartie, e posibil sa omiti cate ceva, pentru ca nu vei stii exact cat si cui trebuie sa dai.

Pune fiecare categorie intr-un tabel, apoi fa totalul. Indiferent ca e vorba de datorii la taxe si impozite, bani de dat inapoi prietenilor si rudelor sau alte tipuri de imprumuturi, fii realist si nu omite nimic.

Urmatorul pas este sa vezi cum se raporteaza datoriile la venitul lunar, ca sa iti stabilesti si celelalte cheltuieli, astfel incat sa nu resimti acut lipsa unor sume de bani. Iata o metoda care poate da roade, atunci cand incerci sa iti stabilesti un buget pentru fiecare tip de cheltuieli:

  • maximum 50% pentru cheltuielile esentiale (chiria, facturile);
  • maximum 30% pentru nevoile zilnice (mancare, produse pentru intretinerea casei);
  • pastreaza 20% pentru economii sau plata datoriilor.


Ca sa termini chiar mai repede cu toate datoriile, foloseste si banii care iti raman in plus din sumele destinate cheltuielilor esentiale si nevoilor zilnice.

Schimba obiceiurile care au dus la datorii

Odata stabilita suma pe care o datorezi, iti va fi mai usor sa stabilesti cum scapi de datorii prin mici schimbari aduse stilului de viata. E important sa descoperi ce obiceiuri sau decizii au dus la acumularea de datorii, pentru a nu mai face aceleasi greseli in viitor.

Daca stii cum sa cheltuiesti mai putin luna de luna, poti fi mai pregatit pentru provocarile financiare. Ce conteaza este sa imbunatatesti deciziile pe care le iei acum, nu de ce ai inceput sa ai datorii. Concentreaza-te pe prezent si ai incredere ca poti depasi si acest impas!

Ai in vedere mai ales cheltuielile pentru traiul zilnic. Ai putea sa dai mai putin pe mancare sau pe produsele pentru intretinerea casei? Atunci, vezi cam cat ai putea strange din sumele economisite in aceste zone.

De asemenea, ia in considerare si daca ai facut anumite alegeri de trai care sunt mult peste posibilitatile tale financiare. Gandeste-te ce stil de viata ai putea sa iti permiti cu veniturile pe care le ai. Cheia este sa te concentrezi pe nevoile esentiale: daca ceva nu iti trebuie, abtine-te sa dai banii imediat pentru a-l cumpara.

Castiga suficient pentru a elimina datoriile

Ca sa iesi cu fruntea sus din aceasta perioada plina de incercari, trebuie sa castigi suficient de mult pentru a-ti acoperi atat cheltuielile lunare esentiale, cat si plata datoriilor cat mai repede. Acest lucru inseamna ca va trebui sa ajungi de la a cheltui mai mult decat castigi la a castiga mai mult decat cheltuiesti.

O solutie simpla ar fi sa iti cauti un job principal mai bine platit, daca nu ai timp sau nu poti sa ai doua job-uri. Desigur, poti incerca sa le combini: unul full-time si unul pe part-time sau cu program de noapte.

Totusi, nu uita ca e destul de obositor sa lucrezi si mai multe ore pe zi decat o faci deja, dar gandeste-te ca, temporar, poate reprezenta cheia magica catre rezolvarea tuturor problemelor tale financiare. Daca esti dispus sa depui putin efort acum, iti vei multumi, in viitor, pentru traiul cu mult mai putine griji pe care il vei duce!

Bineinteles, exista mai multe cai pe care le poti urma la aceasta rascruce la care te afli; unele dintre ele deosebit de creative. Printre acestea, se numara:

  • munceste freelance online;
  • fa livrari de mancare sau fii sofer;
  • da meditatii;
  • vinde-ti fotografiile online;
  • creeaza un blog sau un canal de Youtube;
  • completeaza chestionare online;
  • testeaza aplicatii.


Daca ai multe lucruri pe care nu le mai folosesti, vinde-le online sau offline. Aceasta este o solutie temporara foarte buna, dar pe termen lung nu ajuta, daca ai nevoie neaparat ai de mai multi bani. Iata ce poti vinde:

  • haine pe care nu le mai porti, la magazine second-hand;
  • telefoanele vechi si alte dispozitive electronice.


Poti chiar sa incepi o afacere, daca vrei sa castigi mai mult si sa fii pe cont propriu. Ai la dispozitie o multime de idei de afaceri usor de implementat. Gandeste-te daca iti place sa faci ceva foarte mult si gaseste solutii ca sa incepi o afacere.

Daca ai prea mult spatiu in locuinta, o solutie e si sa inchiriezi camerele pe care nu le folosesti.

Ai o atitudine perseverenta

Si starea de spirit pe care o ai e importanta pe parcursul acestei perioade. Fii perseverent si gandeste-te ca, indiferent de dificultati, te vei simti mai bine si mai fericit cand nu mai datorezi bani.

Gandeste-te la lucrurile de care te vei putea bucura din nou, odata ce scapi de toate grijile financiare apasatore. Vrei sa te bucuri iar de timpul liber si sa scapi de stres, dar ai anumite lucruri pe care vrei neaparat sa le faci? Sa mergi in vacanta mult visata? Sa cumperi copiilor ceea ce isi doresc de mult? Cand ai un scop pentru viitor, e mai usor sa gasesti curaj si energie pentru a trece peste provocari!

2. Ce solutii ai la indemana, pentru a scapa de datorii mai repede?

Dupa ce ai facut toate schimbarile care erau necesare si ai inceput sa fii mai atent la banii pe care ii cheltuiesti lunar, poate ca nu reusesti sa te descurci cu toate datoriile pe care le ai. Daca ai un credit bancar, plus alte cheltuieli pentru lucruri neprevazute, poate fi o provocare sa le faci fata tuturor. Nu te descuraja, insa! Si acum ai la indemana cateva solutii, ca sa ajungi iar pe linia de plutire!

Apeleaza la credite rapide

Creditele rapide, de exemplu, un credit pana primesti salariul sau creditele fulger, sunt o optiune buna pentru oricine are nevoie cat mai rapid de bani pentru achitarea diverselor datorii.

Daca ai nevoie de bani neaparat, poti sa apelezi si la un credit online urgent. Avantajul unei astfel de optiuni este ca nu trebuie sa mergi la banca si banii iti intra direct in cont, in cateva ore. Tot ce trebuie sa faci e sa completezi un formular si detalii despre venituri. Pentru a beneficia de el, ai nevoie de un venit minim virat lunar in cont de 500 de RON.

Pentru cheltuielile care nu pot fi amanate e folositor si un credit cu buletinul. Asa, poti sa iti acoperi mai bine cheltuielile si sa ai suficienti bani si pentru achitarea datoriilor care nu pot fi amanate.

Nu trebuie sa te ingrijorezi daca nu poti achita la timp creditul. La Creditfix.ro, ai avantajul ca ne poti contacta, pentru a stabili o solutie convenabila pentru ambele parti.

Plateste mai mult decat minimul lunar pentru credite bancare

Dupa ce stabilesti bugetul, decide cati bani ai disponibili pentru platirea datoriilor. Incearca sa dai, insa, in fiecare luna, mai mult decat suma minima. Asa eviti sa platesti o parte din dobanda si folosesti banii care ar fi fost pentru aceasta pentru alte cheltuieli. Suma data pe dobanzi devine, de-a lungul timpului, extrem de mare. De aceea, daca platesti totul cat poti de repede, esti avantajat.

Aplica „metoda bulgarelui de zapada”

Aceasta metoda te ajuta sa te concentrezi pe o anumita datorie, ca sa ramai pe pozitii si sa nu te descurajezi. In ce consta aceasta? Trebuie sa platesti suma minima pentru toate datoriile, in afara de cea mai mica, pentru care platesti cat de mult poti.

Avantajul e ca scapi repede de ea si poti sa te concentrezi pe celelalte mai serioase. Ia-o de la capat cu urmatoarea cea mai mica datorie, pana le elimini pe toate cele care pot fi platite pe termen scurt. Chiar daca ai datorii foarte mari, daca le rezolvi sistematic, rand pe rand, iti va fi mai usor sa ramai pe linia de plutire.

Apeleaza la un plan de rambursare

Daca ai multe datori, planurile de rambursare sunt o solutie pentru a ajunge la o intelegere cu creditorii. Acesta presupune crearea unui tabel de creante (datorii), care este inaintat creditorilor de administratorul planului de rambursare pentru persoane fizice sau juridice. Apoi, in termen de 30 de zile, ai obligatia sa elaborezi, impreuna cu administratorul, un plan de rambursare viabil.

3. De ce e indicat sa eviti, pe cat posibil, datoriile?

Stii deja, probabil, ca nu e indicat sa ramai dator, atunci cand poti evita acest lucru. Daca ai nevoie de motive in plus, iata, insa, cateva:

Imprumuti de fapt din banii pentru viitor

Poate parea simplu sa apelezi la imprumuturi bancare, sa eviti anumite plati pentru a le achita mai tarziu sau, in caz ca ai o firma, sa faci investitii care aduc rapid la datorii comerciale. Daca ai nevoie sa fii mai motivat si sa eviti acumularea de datorii, te poti gandi la faptul ca, pana la urma, iei din banii pe care i-ai putea folosi pentru planurile de viitor. Banii pe care urmeaza sa ii castigi vor fi folositi intr-o mare masura pentru a scapa de datorii.

Dobanzile mari inseamna ca platesti mai mult decat a costat produsul

Daca ai un credit bancar pe termen lung, e posibil sa ajungi sa platesti mai mult decat costa ceea ce ai cumparat. In caz ca achizitia mai poate fi amanata, asteapta pana strangi suma necesara. Daca nu, macar alege variante cu dobanda mai mica, ca sa platesti in plus cat mai putin.

Datoriile te impiedica sa atingi veniturile pe care ti le doresti

Indiferent ca ai de dat inapoi bani pentru cheltuieli personale sau te confrunti cu datorii in domeniul finantelor, daca ai o intreprindere, e mai greu sa atingi scopurile pe care ti le-ai propus. Poate ca doresti sa investesti in achizitii pentru casa sau sa aduci afacerea la un nou nivel.

Asigura-te ca scapi cat mai repede de datorii, pentru a avea venituri asa cum iti doresti. Daca ai o afacere, fii atent tot timpul la contabilitatea datoriilor comerciale, iar daca esti persoana fizica, ia decizii corecte in ceea ce priveste stilul de viata.

Cand datorezi bani, e posibil sa suferi de stres si alte probleme de sanatate

E greu sa nu te ingrijorezi in legatura cu datoriile. Pe langa stres, poti avea si alte probleme de sanatate cum ar fi ulcerul, migrenele, depresia sau chiar atacuri de cord.

Sa fii dator poate sa iti afecteze casnicia sau relatia

E inevitabil ca datoriile financiare sa puna o presiune si pe relatia ta. Pot aparea certuri si neintelegeri legate de partea financiara.

Cand ai cumparat ceva cu imprumut, poti fi tentat sa mai faci si alte cheltuieli de acest fel

Acest lucru se intampla pentru ca e in firea oamenilor sa se simta fericiti cand isi cumpara ceea ce-si doresc, mai ales daca nu trebuie sa se desparta pe loc de bani si pare ca si cum primesc totul gratuit.

Poti sa ai probleme cand vrei sa accesezi un credit bancar

Daca ramai cu istoric negativ la Biroul de Credit, poate fi mai greu sa accesezi, in viitor, un credit bancar (vestea buna este ca la Creditfix poti inca accesa, de exemplu, creditul fara verificare in biroul de credit, mai ales daca ai nevoie de refinantare pentru un alt credit).

Mai sus ai putut afla ce sa faci cand ai datorii mari. Porneste de la schimbarea stilului de viata, apeleaza la credite rapide daca ai nevoie si incearca sa nu mai acumulezi alte datorii. Pastreaza o atitudine pozitiva si gandeste-te la ce scopuri vrei sa atingi!



Surse foto: Storyblocks.com




Distribuie articolul
De cati bani ai nevoie? Consulta acum calculatorul de credit!