Contul bancar – Diferente si asemanari intre contul bancar pentru persoane fizice si cel pentru societati

Contul bancar – Diferente si asemanari intre contul bancar pentru persoane fizice si cel pentru societati
Subiecte de interes Florin Mieila 22 Oct 2020 12:34

Contul bancar a devenit un instrument important in realizarea de diverse tranzactii atat pentru persoanele fizice, cat si pentru societati, care sunt nevoite inca de la infiintare sa si-l creeze.

Ce este contul bancar? Daca trebuie definit, acesta poate fi numit un instrument financiar bazat pe un contract intre o banca si un client, care poate fi persoana fizica sau juridica, si care ofera posibilitatea de a desfasura diverse operatiuni de depunere si retragere a unor sume de bani, precum si de a face plati.

Ce trebuie stiut este ca exista atat diferente, cat si asemanari intre contul deschis la banca de persoane fizice si cel creat pentru firme. Acestea din urma au nevoie de mai multe documente atunci cand se prezinta la insitutia finaciara aleasa, in comparatie cu primele.

Asemanarile si deosebirile intre cele doua tipuri de conturi bancare sunt explicate in detaliu mai jos.

Cuprins:

Contul bancar este de mai multe feluri, insa principalele tipuri sunt cele pentru persoane fizice si cele pentru persoane juridice sau firme. Acestea din urma sunt, la randul lor, de mai multe feluri, pentru ca in Romania societatile pot fi mici, mijlocii sau mari.

Contul in banca poate fi deschis de ambele tipuri de clienti, pentru fiecare existand proceduri specifice.

Exista destul de multe asemanari si diferente intre deschiderea contului bancar pentru firme si pentru persoanele care lucreaza si incaseaza salariul pe card, de exemplu. Una dintre similitudini este faptul ca infiintarea se poate face online in ambele situatii.

In ceea ce priveste diferentele, cea mai notabila este existenta unor tipuri distincte de conturi bancare pentru fiecare categorie de clienti in parte.

In ceea ce priveste serviciile disponibile, posibilitatea de a contracta diverse tipuri de credite exista pentru ambele categorii de clienti.

1.1. Contul in banca – tipuri de conturi bancare

Pentru persoanele fizice se poate diferentia intre urmatoarele tipuri de conturi bancare:

  • contul curent - este, de departe, cel mai des intalnit in Romania;
  • contul de economii - raspandit la majoritatea bancilor din tara;
  • depozitul bancar - este un instrument de economisire a banilor care se bazeaza tot pe deschiderea unui cont.

Pentru firme, avand in vedere ca unul dintre criteriile importante de delimitare este marimea intreprinderii, bancile ofera mai multe solutii.

Astfel, s-a ajuns la contul bancar pentru microintreprinderi, pentru startupuri si pentru alte tipuri de societati, principalele diferente intre ele fiind sumele necesare pentru depunere la deschidere, precum si lispa comisioanelor pentru anumite tranzactii.

La deschiderea unui cont bancar, atat pentru persoane fizice, cat si pentru firme, procedura este, de obicei, asemanatoare.

1.2. Deschiderea unui cont bancar in Romania

Deschiderea unui cont bancar in Romania

Persoanele fizice care doresc sa isi deschida conturi bancare in Romania o pot face fata in fata cu un reprezentant la institutia aleasa, dar si online. Deja multe banci ofera aceasta ultima solutie celor care vor sa evite deplasarile sau pur si simplu nu au cum sa ajunga in timp util pentru a completa toate formalitatile.

Cand vine vorba despre o deschidere de cont bancar pentru firma, reprezentantii acesteia vor trebui sa aiba in vedere mai multe aspecte, printre care o documentatie mai riguroasa si un proces mai lung.

Atat diferentele, cat si asemanarile dintre contul bancar deschis de o persoana fizica si de una juridica sunt destul de mari in ceea ce priveste documentele care trebuie pregatite si depuse.

Mai mult de atat, societatile pot desemna un imputernicit al contului bancar, care sa le reprezinte in toate operatiunile desfasurate, avand in vedere numarul destul de mare al acestora.

2. Contul bancar pentru persoane fizice

Contul bancar pentru persoane fizice

Persoanele fizice au libertatea de a-si alege bancile cu care vor sa lucreze si la care sa isi deschida conturi. In anumite situatii insa, mai ales in ceea ce le priveste pe cele de salariu, angajatorul poate oferi alternative, astfel incat diferitele comisioane de administrare sau de retragere de numerar sa fie foarte mici sau inexistente.

In ceea ce priveste primirea salariului, de multe ori se creeaza mici confuzii, cea mai des intalnita fiind legata de contul bancar care este scris pe card, acest lucru nefiind adevarat.

Persoanele fizice trebuie sa stie ca numarul de cont bancar nu este in totalitate inscris pe card, el fiind format din 24 de caractere (litere si numere). Acesta se bazeaza pe formatul IBAN (International Bank Account Number).

Astfel, cei care se intreaba care este numarul contului bancar, trebuie sa stie ca acesta are urmatoarea forma:

  • codul tarii – RO
  • un numar de verificare care urmeaza codului de tara si care este format din 2 cifre;
  • codul SWIFT al bancii. care este reprezentat de 4 caractere (litere si cifre);
  • codul numarului de cont, care are 16 cifre.

Astfel, pe cardul emis de banca va fi trecut doar codul numarului de cont bancar.

2.1. Tipuri de conturi bancare pentru persoane fizice

Dupa cum este explicat mai sus, pentru persoanele fizice exista trei tipuri de cont la banca: cel curent, cel de economii si depozitul.

Contul curent este cel mai des intalnit si aduce cele mai multe avantaje beneficiarului sau titularului, deoarece poate fi folosit atat pentru a primi bani, cat si pentru a face plati cu el. De asemenea, este cel mai usor de creat si este disponibil la toate bancile din Romania.

Contul de economii poate fi deschis doar pentru a depune bani in vederea economisirii acestora si retragerea lor la o anumita data, mentionata in contractul incheiat cu banca. Principalul avantaj al acestuia este dobanda care se strange pe perioada mentinerii sumei depuse.

Depozitul bancar este un instrument financiar care este ,,legat’’ de un cont bancar si in care se depun bani tot in vederea economisirii unei sume importante. Principala diferenta dintre cele doua consta in perioada pentru care sunt infiintate (cel de economii fiind creat pentru o perioada nedeterminata in comparatie cu acesta, care se creeaza pe una fixa).

La alegerea tipului de cont bancar trebuie avute in vedere mai multe aspecte, printre care la ce va fi folosit acesta, comisioanele cerute de banca, precum si serviciile atasate.

Spre deosebire de persoanele fizice, firmele nu pot deschide conturi de economii sau depozite.

2.2. Deschiderea unui cont bancar pentru persoane fizice

Deschiderea unui cont la banca pentru persoane fizice poate fi facuta la ghiseu sau online. Exista si varianta crearii acestuia de catre angajator, in ceea ce ii priveste pe cei care aleg sa mearga pe solutia propusa de firmele la care lucreaza.

Indiferent de optiune, pentru o deschidere de cont bancar, o persoana trebuie sa depuna sau sa trimita pe email o copie dupa actul de identitate (acesta va fi reprezentat de buletin in cazul cetatenilor romani si de pasaport in cazul strainilor). De asemenea, bancile au propriile formulare care trebuie completate. Avand in vedere recenta introducere a Regulamentului de Protectie a Datelor cu Caracter Personal, sau GDPR, clientii vor fi rugati sa semneze si astfel de acorduri.

Persoanele fizice pot alege deschiderea unui cont bancar conventional sau online, procedura fiind aceeasi.

Se poate ca la deschiderea de cont bancar online persoana sa fie rugata sa se prezinte la banca pentru semnarea unor documente sau chiar pentru ridicarea cardurilor.

Pentru cei care se intreaba cat costa deschiderea unui cont bancar, raspunsul cel mai simplu este ca fiecare banca are propriile taxe si comisioane.

Daca se doreste inchiderea unui cont bancar, o cerere depusa la banca va fi, de obicei, suficienta.

3. Contul bancar pentru persoane juridice

Firmele trebuie sa aiba in vedere deschiderea contului bancar inca de la infiintare. Acestea trebuie sa depuna capitalul social initial in el.

Deschiderea unui cont bancar pentru firma nu este foarte diferita de procedura aplicabila in cazul persoanelor fizice, principalul aspect care trebuie avut in vedere fiind numarul mai mare de documente necesare.

Ca in cazul persoanelor fizice, este posibila deschiderea de cont bancar online si pentru firme, cel putin in primele faze ale procedurii.

3.1. Deschiderea unui cont bancar online

Deschiderea unui cont bancar online pentru o firma poate fi demarata cu bancile care propun aceasta metoda simpla si rapida, insa, in acest caz, societatea trebuie sa numeasca un imputernicit care sa se ocupe de intregul proces.

De obieci, imputernicitul contului bancar este ales de asociatii sau actionarii firmei dintre directori. Acestia din urma trebuie sa ofere informatii personale atunci cand merg sau contacteaza banca in legatura cu procedura de deschidere.

Firmele pot deschide conturi bancare curente care, initial, vor fi folosite pentru varsarea capitalului social, urmand ca, odata inmatriculate, acestea sa faca tranzactii prin ele.

Depunerea initiala in contul bancar este diferita pentru persoanele juridice si cele fizice, primele fiind nevoite sa verse fie suma de bani impusa prin lege (in cazul societatilor cu raspundere limitata), fie cea de care asociatii considera ca au nevoie pentru desfasurarea activitatii.

In cazul persoanelor fizice, in multe cazuri, depunerea initiala de bani in contul bancar depinde de fiecare institutie in parte, unele avand aceasta cerinta, altele nu.

3.2. Acte necesare la deschiderea unui cont bancar pentru firma

Acte necesare la deschiderea unui cont bancar pentru firma

La deschiderea unui cont bancar in numele unei societati, trebuie depuse o serie de documente, printre care:

  • • Informatiile personale ale imputernicitului (cartea acestuia de identitate);
  • • Actul constitutiv al firmei;
  • • Hotaratea emisa de Registrul Comertului cu privire la inmatricularea societatii;
  • • Certificatul de Inregistrare emis de Registrul Comertului.

Este bine de stiut ca o societate poate desemna mai multi imputerniciti de cont bancar, caz in care trebuie depuse informatii despre fiecare in parte.

Deschiderea unui cont bancar online pentru o firma se poate face trimitand pe email actele cerute de institutia financiara, urmand ca imputernicitul sa mearga ulterior si sa semneze documentele emise de aceasta.

In mod normal, deschiderea de cont bancar pentru firma nu dureaza mai mult de cateva zile, in functie de banca aleasa.

Procedura de inchidere a unui cont bancar pentru o societate comerciala este mai elaborata decat cea incidenta in cazul persoanelor fizice. Astfel, va fi necesara depunerea unor documente justificative suplimentare pentru a finaliza operatiunea.

Deschiderea unui cont bancar in Romania a devenit destul de simpla in ultimii ani, institutiile financiare din tara aliniindu-se normelor si standardelor impuse la nivel global, serviciile acestora fiind, de asemenea, foarte avansate.

In concluzie, contul bancar a devenit indispensabil atat persoanelor fizice, care pot incasa salariul pe card si pot efectua astfel diverse plati, cat si pentru firme, care pot alege intre diverse pachete special create pentru ele in functie de tipul afacerii.



Surse foto: Pixabay.com,Pexels.com




Distribuie articolul
De cati bani ai nevoie? Consulta acum calculatorul de credit!