Atunci cand apelezi la o institutie, bancara sau nu, pentru a-ti fi acordat un credit, iti asumi responsabilitatea de a restitui la timp suma imprumutata. Cu toate acestea, pot aparea evenimente neprevazute si deloc usoare, cum ar fi pierderea locului de munca, care te pun in situatia de a nu putea plati ratele la termenul convenit. Prin urmare, este important sa cunosti atat riscurile la care te supui in cazul in care iti achiti datoriile cu intarziere, cat si solutiile la care poti apela in astfel de contexte.
- 1. Exista diferente intre o banca si un IFN in ce priveste politica aplicata in cazul intarzierilor la plata ratelor la credite?
- 2. Ce se intampla in cazul intarzierilor la plata ratelor la credite?
- 2.1. Ce reguli se aplica daca intarzierea este mai mica de 30 de zile
- 2.2. Ce reguli se aplica daca intarzierea este mai mare de 30 de zile
- 3. Ce presupune sa figurezi ca rau-platnic la Biroul de Credite
- 4. Cum trebuie sa procedezi daca nu poti achita la timp ratele la credite
1. Exista diferente intre o banca si un IFN in ce priveste politica aplicata in cazul intarzierilor la plata ratelor la credite?
Deosebirile dintre cele doua tipuri de institutii se bazeaza mai degraba pe alte aspecte decat pe regulile care se aplica in cazul intarzierilor la plata ratelor. Diferentele majore sunt legate, de exemplu, de flexibilitatea in ceea ce priveste procedurile si normele pentru acordarea creditelor. Daca o banca va solicita un dosar complet, care sa cuprinda o serie ampla de documente, prin intermediul unui IFN poti primi bani mult mai rapid. Acesta iti poate oferi inclusiv un credit fara acte, care se poate obtine printr-o procedura simpla de creditare ce se desfasoara online sau prin telefon.
Bineinteles, exista nenumarate alte deosebiri intre o banca si un IFN, care privesc serviciile oferite, sumele ce pot fi accesate, perioada de creditare si nu numai. Insa, referitor la masurile luate in cazul achitarii cu intarziere a datoriilor sau a neachitarii acestora, procedurile sunt asemanatoare. Toate institutiile care acorda credite incep prin a aplica, imediat dupa data scadentei, o dobanda penalizatoare. Singura diferenta consta in faptul ca fiecare dintre acestea are stabilit drept sanctiune un procent diferit din suma imprumutata sau restanta.
2. Ce se intampla in cazul intarzierilor la plata ratelor la credite?
In cazul in care nu iti platesti datoriile la timp, procedura pe care o aplica fiecare institutie bancara sau nebancara depinde de numarul de zile care trec pana cand vei achita sumele restante. In general, perioada maxima pe care o ai la dispozitie inainte de transmiterea cazului in instanta de judecata este de 90 de zile.
2.1. Ce reguli se aplica daca intarzierea este mai mica de 30 de zile
In maximum doua saptamani din momentul in care ai intarziat cu plata ratei, vei fi contactat telefonic de catre un angajat al bancii sau al institutiei financiare nebancare de la care ai imprumutat bani, care iti va reaminti, pe de o parte, despre obligatia achitarii acesteia si, pe de alta parte, te va informa cu privire la faptul ca numele ti se poate inscrie la Biroul de Credite. De asemenea, inca din prima zi dupa data scadentei, vor fi introduse penalitati. Acestea se pot calcula in mai multe moduri:
• Prin stabilirea unui procent din rata lunara sau din totalul sumei acordate
Acesta va fi platit pentru fiecare zi de intarziere. La CreditFix, spre exemplu, procentul stabilit este in valoare de 1,2% din suma imprumutata, in conditiile in care intarzierea nu a fost anuntata in prealabil.
• In baza numarului de zile care au trecut de la data scadenta
Prin aceasta metoda, se achita o anumita suma pentru o intarziere cuprinsa intre 1 si 10 zile si, ulterior, dobanda va creste progresiv, din 10 in 10 zile. Bineinteles, valoarea penalitatii poate sa difere, in functie de institutie.
• Atat in baza unui procent care va fi stabilit in functie de rata lunara sau de suma creditata, cat si a numarului de zile care au trecut de la data scadenta
Acest lucru inseamna ca vei plati zilnic un procent din rata lunara sau din suma creditata, si, de asemenea, vei achita si o dobanda care va creste progresiv, din 10 in 10 zile.
Exista, de asemenea, si posibilitatea sa primesti o scrisoare oficiala prin care ti se solicita achitarea sumei restante.
2.2. Ce reguli se aplica daca intarzierea este mai mare de 30 de zile
In cazul in care intarzii mai mult de 30 de zile cu plata sumei restante, penalitatile pot creste destul de mult. De asemenea, poti fi contactat de colectorul bancii sau al IFN-ului de la care ai imprumutat banii sau de catre o firma specializata in recuperarea datoriilor restante si a creantelor. Etapa finala este reprezentata de instanta de judecata, la care se ajunge, de regula, dupa 90 de zile de la data scadenta. Acest lucru inseamna ca, ulterior, se va trece la procedura de executare silita, care se poate face in doua moduri diferite:
Prin poprire
In acest fel, executorul isi recupereaza suma datorata direct din veniturile debitorului. Poprirea se poate face pe un procent care echivaleaza cu o treime din venitul lunar net.
Prin executarea bunurilor mobile si imobile
Pe bunurile debitorului se pune sechestru. Potrivit legislatiei in vigoare, singurele bunuri care nu pot fi sechestrate sunt cele considerate de stricta necesitate, cum ar fi, de exemplu, cele destinate exercitarii profesiei, activitatilor agricole, uzului personal sau casnic etc.
3. Ce presupune sa figurezi ca rau-platnic la Biroul de Credite
O consecinta importanta pe care trebuie sa o ai in vedere atunci cand nu iti achiti ratele la timp este aceea ca numele ti se va inscrie la Biroul de Credite, care se ocupa cu colectarea informatiilor privind clientii institutiilor financiare. Procedura se pune in aplicare, de regula, dupa o intarziere mai mare de 30 de zile. Acest lucru inseamna ca vei fi considerat ca fiind rau-platnic si, din momentul achitarii restantelor, vei avea de asteptat 4 ani inainte de a fi sters din baza de date, indiferent daca intre timp termini sau nu de platit vechiul credit.
In cazul in care figurezi pe „lista neagra” a Biroului de Credite si ai nevoie sa imprumuti o noua suma de bani, vei fi nevoit sa te interesezi cu privire la conditiile impuse in aceste cazuri de catre fiecare institutie in parte, deoarece este probabil sa fii refuzat. Exista, totusi, posibilitatea sa obtii un credit pentru persoane cu istoric negativ sau un imprumut pentru persoane rau-platnice, insa, ideal ar fi sa eviti sa te gasesti in astfel de situatii.
4. Cum trebuie sa procedezi daca nu poti achita la timp ratele la credite
In cazul in care, din diferite motive, te gasesti in imposibilitatea de a-ti achita datoriile, cea mai simpla optiune de care dispui, astfel incat sa eviti eventualele riscuri, este aceea de a contacta banca sau IFN-ul care ti-a acordat creditul, pentru a cere restructurarea acestuia sau amanarea ratelor. De exemplu, daca veniturile ti-au scazut, poti sa soliciti o micsorare a sumei pe care o ai de platit lunar.
Prin urmare, daca refuzi sa raspunzi apelurilor telefonice pe care le vei primi din partea institutiei care ti-a acordat imprumutul, din momentul in care intarzii cu plata ratei, nu vei face altceva decat sa inrautatesti situatia. Important este sa gasesti o solutie impreuna cu banca sau IFN-ul la care ai o datorie de achitat. In mod sigur, se va putea stabili o varianta convenabila ambelor parti.
In concluzie, este esential sa stii cum sa reactionezi in momentul in care nu poti achita la timp ratele la credit. Intr-o astfel de situatie, o discutie sincera cu reprezentantii institutiei de la care ai imprumutat bani te va ajuta intotdeauna sa iesi din impas.
Surse foto: storyblocks.com,shutterstock.com