Cardurile bancare sunt instrumente de plata extrem de folosite, practic, aproape toata populatia adulta a Romaniei avand in posesie cel putin un astfel de obiect. Pe piata exista mai multe tipuri de carduri bancare, dar dintre toate se evidentiaza cardul de debit si cardul de credit, ambele oferind numeroase avantaje. Cele doua tipuri de carduri se aseamana prin faptul ca prin intermediul lor se pot realiza plati sau se poate obtine numerar si se deosebesc prin modalitatea de folosire si prin costurile asociate.
In articolul de mai jos vei descoperi cateva lucruri importante despre ce inseamna cardul de credit sau cardul de debit, care sunt diferentele si avantajele lor pentru cei care le au in posesie.
- 1. Ce este cardul de debit
- 2. Ce este cardul de credit
- 3. Care este alegerea corecta: cardul de credit sau cardul de debit
1. Ce este cardul de debit
Cardul de debit este, de fapt, un mijloc de a intra in posesia banilor aflati in contul personal. Cu ajutorul sau se pot face diferite plati online, prin intermediul POS-ului sau se pot retrage bani in numerar de la bancomate, in limita sumelor disponibile la un moment dat. Contul bancar la care este asociat un card de credit este alimentat, de obicei, de sumele de bani castigate lunar ca salariu sau de alte plati facute de catre diferite persoane. Avantajele acestui tip de card sunt usurinta obtinerii sale, comisioanele mici sau chiar inexistente, prilejuite de emiterea lui.
Bancile ofera utilizatorilor de carduri de debit si posibilitatea obtinerii unui overdraft, mai exact, posibilitatea folosirii unui numar de 1 pana la 6 salarii, inainte de data incasarii salariului lunar. Un dezavantaj al acestui instrument este faptul ca se pot cheltui doar banii personali, iar atunci cand contul este gol, cardul devine inutil.
2. Ce este cardul de credit
Cardul de debit este un card de cumparaturi. Acesta poate sa fie comparat fictiv cu un prieten care te imprumuta cu bani cand ai nevoie urgenta, atunci cand nu se poate astepta pana la data incasarii salariului lunar. Cardul de debit inseamna mai exact o linie de credit acordata de banca, folosita la nevoie. Sumele de bani disponibile depind de politica bancii, dar, de regula, sunt in concordanta cu veniturile lunare obtinute de beneficiar.
Avantajele unui astfel de credit sunt numeroase, lucru dovedit de numarul din ce in ce mai mare de romani care il folosesc pentru a obtine banii necesari pentru a face fata diferitelor cheltuieli. Printre aceste avantaje se numara:
- disponibilitatea liniei de credit in orice moment;
- existenta unei perioade de gratie de pana la 65 de zile, in care banii pot fi returnati fara nicio dobanda;
- numeroasele modalitati de returnare a banilor in rate (de regula, existand o suma minima de plata lunara, de 5% din valoarea totala a imprumutului);
- cele mai multe carduri de credit ofera utilizatorului posibilitatea de a cumpara diferite produse in rate, fara nicio dobanda.
Cardul de credit are si anumite dezavantaje ce pot fi destul de costisitoare daca nu este folosit intr-un mod responsabil. Costurile de emitere si taxele de gestiune anuale sunt mai mari decat in cazul cardurilor de debit. Un alt neajuns este comisionul destul de mare daca sunt retrasi banii de la un bancomat, recomandandu-se intrebuintarea lui pentru plati directe. Nu sunt de neglijat nici dobanzile destul de mari, atunci cand au loc intarzieri la plata, peste perioada de gratie prevazuta in contract.
3. Care este alegerea corecta: cardul de credit sau cardul de debit
Batalia dintre sustinatorii cardului de credit vs cardul de debit este aprinsa, fiecare dintre acestia venind cu argumente de-o parte si de alta. Cei mai multi specialisti recomanda intrebuintarea ambelor tipuri de carduri, fiecare dintre ele avand avantaje si dezavantaje. Ideal ar fi ca persoana in cauza sa utilizeze cardul de debit in mod curent pentru rezolvarea platilor, dar sa dispuna in acelasi timp de un card de credit pentru acele situatii neprevazute, cand este nevoie urgenta de o suma de bani.
In concluzie, cunoasterea informatiilor legate de aceste tipuri de carduri poate scuti utilizatorii de cheltuieli inutile, chiar sa-i ajute sa-si rezolve situatii simple sau dificile, cu care se confrunta in viata de zi cu zi.
Surse foto: shutterstock.com,ro.pinterest.com