Capitalizarea dobanzii - o unealta financiara care iti poate creste castigurile din capitalul investit

Capitalizarea dobanzii - o unealta financiara care iti poate creste castigurile din capitalul investit
Gestionarea venitului Florin Mieila 09 Dec 2020 10:23

Aparitia dobanzilor in activitatea social-economica a omului a venit, desigur, ca o consecinta a introducerii imprumutului in relatiile interumane.

In economie, rata dobanzii este, de fapt, pretul creditului, iar in ultima instanta reprezinta un cost al capitalului. La fel ca orice alte bunuri, si banii sunt, in definitiv, o marfa, iar in cadrul unei piete libere, valoarea dobanzilor pentru moneda imprumutata este dictata de nivelul cererii si al ofertei dintr-un moment dat.

Desi pot exista cazuri in care dobanzile pot fi real negative, de regula acestea au o valoare pozitiva, mai mare decat zero, iar acest lucru este determinat, la fel ca in cazul preturilor tuturor celorlalte marfuri sau bunuri, de raritatea capitalului disponibil pentru a fi dat cu imprumut. Daca volumul banilor neinvestiti dintr-o economie este mare, in mod logic, costul creditarii va fi mai mic si invers.

Din acest articol vei afla cateva detalii despre o varianta de fructificare a capitalurilor prin institutia capitalizarii dobanzii in cazul unor investitii cum sunt depozitele bancare.

Cuprins:

1. Aparitia conceptului de dobanda capitalizata in evolutia creditarii

Primele relatari certe despre aparitia imprumuturilor in societatea umana provin din zona civilizatiilor aparute in Orientul MIjlociu cu mai bine de 4000 de ani in urma. Desi pe atunci moneda ca mijloc de schimb nu fusese inventata, iar majoritatea operatiunilor comerciale se faceau prin troc, existau deja bazele creditarii, in mod special in cazul agricultorilor care imprumutau seminte de cereale de la temple, obligandu-se sa returneze cantitatea plus un adaos, la viitoarea recolta. Acelasi lucru se petrecea si in cazul animalelor domestice, „dobanda” fiind reprezentata de o parte din sporul natural al acestora.

Evul Mediu european si, in mod special, Renasterea au fost perioadele de incubatie si dezvoltare ale sistemului bancar modern. Cresterea mobilitatii si liberei circulatii, in special a oamenilor de afaceri ai vremii, au dus la dezvoltarea multor instrumente financiare valabile si astazi, dintre care se pot aminti cambia, dobanda capitalizata, scrisoarea de credit etc.

Odata cu trecerea la un nou sistem economic datorat Revolutiei Industriale, care a accelerat cu mult operatiunile si miscarile de capital, apar si unele explicatii ale dobanzii si ratelor acesteia, de care s-au ocupat figuri de seama ale teoriilor economice, cum ar fi Adam Smith sau John Maynard Keynes.

Astfel, s-a statornicit ca rata dobanzii este un anumit procent din suma care este datorata de cel care a imprumutat bani sau un alt tip de capital pe o perioada determinata.

Suma care rezulta in plus la restituirea unui imprumut depinde deci de valoarea capitalului imprumutat si de durata pe care acesta a fost acordat.

2. Capitalizarea dobanzii - mecanism de functionare si metoda de calcul

In timp, odata cu diversificarea operatiunilor financiare si comerciale specifice sistemelor economice capitaliste, a aparut si conceptul de capitalizare a dobanzii creditelor sau sumelor investite.

Dar, ce inseamna capitalizarea dobanzii? Practic, este vorba de procesul in care creditorul nu mai cere dobanda la data scadenta, ci prefera sa continue investitia adaugand aceste sume suplimentare capitalului principal.

De exemplu, in cazul unui depozit bancar, creditorul - adica persoana care a depus o anumita suma de bani - reinvesteste dobanda obtinuta la scadenta impreuna cu suma depusa initial pe inca un termen agreat.

Astfel, se creaza un efect de „dobanda la dobanda”, numita standard dobanda compusa, care, impreuna cu capitalul initial, se poate transforma de-a lungul unei perioade de timp mai lungi intr-o suma mult mai mare decat depunerea initiala.

Acelasi lucru se practica si pe pietele financiare in domeniul actiunilor sau obligatiunilor, unde profitul obtinut poate fi repus in circuit pentru a acumula noi castiguri.

Ca formula de calcul, dobanda capitalizata sau compusa arata astfel:
Dc = Ci(1+Rd)n - Ci

  • Dc - reprezinta dobanda compusa
  • Ci - reprezinta capitalul initial sau suma data cu imprumut
  • Rd - este rata dobanzii - care se exprima procentual si este de regula anualizata adica indica valoarea pentru 12 luni.
  • n - reprezinta durata creditului exprimat in ani.


Asadar, operatiunea de capitalizare a dobanzii este una foarte profitabila in cazul investitiilor sau economisirii de capital. Insa, in cazul contrar al unui imprumut si al neachitarii la timp a ratelor, poate fi si o amenintare destul de periculoasa pentru bugetul tau, deoarece vei avea de platit in plus sume care, in timp, se pot aduna si vor deveni destul de mari.



Surse foto: Shutterstock.com




Distribuie articolul
Ai nevoie de un credit? Aplica acum online!
Aplica acum online!