Actiunile si rolul lor ca instrumente de investitii si obtinere a profitului pe piata de capital

Actiunile si rolul lor ca instrumente de investitii si obtinere a profitului pe piata de capital
Subiecte de interes Florin Mieila 08 Feb 2022 10:00

Veritabile fundamente ale capitalismului, actiunile au inceput sa fie folosite ca instrumente de capitalizare si de obtinere a profitului inca din secolul al XVII-lea. De fapt, primele actiuni cunoscute a fi emise in lume dateaza din anul 1602 si apartin Companiei Indiilor de Est Olandeze, o intreprindere formata din asocierea mai multor oameni de afaceri ai vremii in vederea organizarii comertului cu nou descoperitele insule din zona Arhipelagurilor indoneziene si malaieziene precum si cu India sau China. 

Inca de atunci s-a realizat faptul ca o companie poate emite actiuni ori de cate ori vrea sa dispuna in mod rapid de capital sau bani lichizi in vederea unor noi investitii sau pentru a finanta dezvoltarea operatiunilor. De la primele actiuni si pana la inventarea burselor de valori n-a mai fost decat un pas, iar economia si, mai ales capitalul, a cunoscut de atunci o dezvoltare fulminanta. 

In acest articol vei afla cateva detalii despre actiuni si despre rolul lor in economie, in general, dar si cateva informatii care te-ar putea atrage spre lumea investitiilor la bursa ca instrumente de economisire si de obtinere a profitului.

Cuprins:

1. Actiunile la bursa - mecanismul de emitere si tranzactionare

Actiunile la bursa - mecanismul de emitere si tranzactionare

O actiune desemneaza de fapt o investitie a unei persoane fizice sau a unei persoane juridice si, in esenta, reprezinta o particula din dreptul de proprietate asupra unei companii. Investitorii pot decide, la un moment sau altul, in functie de anumite informatii sau pe baza unui risc calculat sa cumpere actiuni ale unei companii despre a caror valoare sunt convinsi ca va creste intr-un viitor mai apropiat sau mai departat. Desigur, odata cu cresterea valorii actiunii, creste si valoarea de piata a companiei emitente.

1.1. Ce sunt actiunile si cum se formeaza valoarea acestora?

De-a lungul existentei unei companii, capitalul acesteia poate suferi o serie de schimbari si poate sa lipseasca in momente cruciale atunci cand este nevoie de a face fata unor crize financiare sau economice sau atunci cand este momentul unei dezvoltari mai agresive. Firma se vede nevoita astfel sa faca rost de capitalul necesar avand la dispozitie o serie de solutii intre care se pot enumera:

  • Apelarea la un credit fie de la o banca sau de la o alta institutie financiara;
  • Emiterea de obligatiuni care este tot o forma de imprumut;
  • Majorarea capitalului social al firmei prin emiterea de actiuni suplimentare.

Instrumentele de obtinere a capitalului prin intemediul emisiunilor de actiuni sau de obligatiuni fac parte din piata de capital. In afara de a fi un titlu de valoare mobiliara, actiunile sunt negociabile si indreptatesc detinatorul la proprietatea asupra unei parti din afacerea sau intreprinderea emitenta a actiunilor. 

Actionarul are si unele drepturi ce rezulta din aceasta calitate, si anume:

  • Un actionar poate participa la adunarile generale ale actionarilor si are drept de vot in cadrul acestora;
  • Un actionar poate lua parte la conducerea si controlul activitatii societatii emitente;
  • Un actionar are dreptul de a primi dividente in cazul in care societatea obtine profit si decide repartizarea unei cote sau a intregii sume a acestuia catre actionari.

Valoarea unei actiuni poate avea mai multe intelesuri in functie de prisma prin care care este privita aceasta notiune. 

Astfel, din punct de vedere legal, valoarea nominala a unei actiuni este egala cu rezultatul impartirii capitalului social la numarul total de actiuni emise. Valoarea nominala a actiunilor are un nivel minim obligatoriu stabilit prin lege pentru a se evita eventuale speculatii bursiere la preturi derizorii ale actiunilor. 

Din punctul de vedere al pietei de capital, valoarea unei actiuni poate fi diferita de valoarea ei nominala aceasta avand o variatie care depinde de interesul sau dezinteresul cumparatorilor potentiali precum si de bunul mers al companiei.

1.2. Cum se cumpara actiuni si cum se poate obtine profit din tranzactii bursiere

Aparitia bursei de valori ca institutie a pietei de capital a insemnat dezvoltarea exploziva a tranzactiilor cu actiuni. Bursa are rolul de a aduna la un loc, intr-un cadrul reglementat si cu o vizibilitate mai mare, totalitatea cererii si a ofertei de titluri sau valori mobiliare (actiuni, obligatiuni, etc.)

In acelasi timp, o bursa de valori actioneaza ca un indicator de performanta a economiei dintr-o anumita regiune. Totusi, nu doar economia este cea care poate influenta indicii bursieri. Framantarile sociale, situatia geopolitica si evenimente de natura aparent fara legatura cu economia (asa cum este cazul pandemiilor sau dezastrelor naturale) pot influenta preturile la care se negociaza actiunile si celelalte titluri de valoare in sens pozitiv sau negativ. 

Tranzactionarea de actiuni pe bursa, ca mijloc de obtinere a unor venituri, poate fi o modalitate ceva mai riscanta decat alte metode de investitii dar, pe de alta parte, poate fi o metoda cu mult mai profitabila. Detinatorii de actiuni pot castiga bani in mai multe moduri:

  • Daca pretul actiunilor detinute creste titularii pot decide vanzarea acestora si pot obtine un pret mai mare decat cel pe care l-au platit la momentul cumpararii actiunilor;
  • Detinatorii de actiuni sunt indreptatiti la primirea de dividente care sunt sume de bani ce pot fi virate actionarilor unei companii in functie de politica financiara a acesteia si de rezultaele financiare obtinute. 

Tranzactionarea de actiuni poate avea loc prin intermediul brokerilor sau prin alegerea unor fonduri mutuale de investitii care actioneaza in numele investitorului si achizitioneaza portofolii variate de actiuni sau obligatiuni in functie din prospectul de emisiune.  

Desigur, atunci cand nu dispui de un capital disponibil pentru a investi in actiuni si exista o oportunitate cu un potential profitabil considerabil, poti apela la credite nebancare sau chiar la un credit fulger prin care poti obtine rapid o suma de bani pe care o poti fructifica prin investitii. Ulterior, dupa marcarea profitului, poti returna creditul si poti cauta alte oportunitati asemanatoare.

1.3. Actiuni la purtator si alte tipuri de actiuni

Actiunile pot fi clasificate in functie de felul in care poate fi sau nu identificat detinatorul acestora in:

  • Actiuni nominative - care pot fi emise pe un suport de regula din hartie sau in forma nemateriala prin inscrieri in contul detinatorului. 
  • Actiuni la purtator - care nu contin elemente de identificare a detinatorului acestora. Detinatorul acestor actiuni este cel care le are in posesie la un moment dat. Deoarece aceste tipuri de actiuni pot circula de la un proprietar la altul fara formalitati si inregistrari se considera ca se pot ascunde astfel titularii proprietatilor si se poate evita foarte usor plata impozitelor. Exista demersuri in multe state din lumea de a interzice prin legislatie acest tip de actiuni.

In functie de emitent si de stadiul in care se afla, actiunile pot fi:

  • Actiuni autorizate - care reprezinta numarul maxim pe care o companie il poate emite conform statutului. Desigur in caz de nevoie, si cu aprobarea actionariatului, compania poate emite un numar suplimentar de actiuni.
  • Actiuni neemise - sunt acele actiuni cu potential de emitere dar la care nu s-a recurs inca. Acestea pot reprezenta un potential de finantare al unei intreprinderi
  • Actiuni puse in vanzare - sunt acele actiuni care au fost emise si sunt supuse procesului de valorificare dar a caror valoare nu a fost inca incasata
  • Actiuni aflate pe piata - sunt acele actiuni emise si deja tranzactionate si care se afla deja in posesia diversilor actionari. Pentru aceste actiuni firma datoreaza dividente.
  • Actiuni de trezorerie - sunt acele actiuni proprii pe care o societate le rascumpara de pe bursa sau de la actionari, fie in vederea cresterii cotei de piata a firmei, fie pentru a le specula ulterior cand pretul acestora va fi mai crescut.

2. Actiunile listate la bursa BVB - institutia bursiera romaneasca

Actiunile listate la bursa BVB - institutia bursiera romaneasca

Primele burse din lume au luat nastere in marile centre comerciale si de tranzactionare a marfurilor. Se considera ca prima institutie de acest tip a luat fiinta la Anvers in 1531 si a fost urmata, pe parcursul urmatorei sute de ani, de infiintarea de organisme similare la Venetia, Genova, Florenta, Londra, Amsterdam si Paris. 

Bursa de valori din Bucuresti a luat fiinta ceva mai tarziu, cand conditiile economice capitaliste au fost propice in regiune. Deschisa in 1882, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a functionat pana in 1948 cand regimul comunist instalat a facut trecerea de la o economie de piata la economia de tip socialist. 

Abia in 1995 BVB a fost reinfiintata prin decizia Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare. Bursa de Valori Bucuresti este o piata reglementata si autorizata pentru tranzactii la vedere si la termen cu actiuni si alte valori mobiliare. Totusi, trebuie mentionat ca BVB nu este singura institutie care contribuie la formarea pietei de capital romanesti. Alaturi de BVB functioneaza Bursa electronica RASDAQ, Bursa Monetar Financiara si de Marfuri de la Sibiu. 

Rolul de barometru al BVB este asigurat printr-o serie de indici, dintre care merita mentionati indicele BET, indicele BET-C sau indicele ROTX. Activitatea BVB este asigurata de investitori si de agentii bursieri, ca principali actori ai activitatii de tranzactionare.

2.1. Cele mai profitabile actiuni romanesti tranzactionate prin bursa

Actiunile tranzactionate in cadrul BVB si care se bucura de randamente superioare sunt cele care sunt emise de marile companii din domeniul energetic (electricitate, gaze naturale atat productie cat si transport, extractie si prelucrare a petrolului). 

De asemenea, o serie de banci de pe piata din Romania listate la bursa cunosc, an de an, pozitii fruntase in clasamentul celor mai profitabile companii.  Companiile de telecomunicatii si internet  dar si fondurile de investitii sunt alte categorii de emitenti de actiuni care ar trebui urmariti de un potential investitor la bursa. 

Studierea celor mai profitabile companii este un pas esential in deprinderea cursului probabil al evolutiei pretului actiunilor pe termen mediu si lung. Impreuna cu estimarile bazate pe factorii externi de influenta (evolutia cererii si ofertei pe piata a anumitor produse si servicii, probabilitatea de producere a unor evenimente cu impact economic si social, etc.) aceste actiuni stau la baza crearii unui investitor bursier de succes.

3. Investitiile in actiuni - argumente pro si contra

Beneficiile si riscurile investitiei in actiuni pentru obtinerea de profit sau in vederea economisirii ar trebui cantarite cu atentie. Exista o serie de avantaje ale investitiilor in actiuni dupa cum urmeaza:

  • Detinerea unei parti sociale dintr-o intreprindere astfel ca un actionar poate primi, in cazul in care compania se lichideaza, o parte din activele acesteia.
  • Plata dividentelor si a castigurilor de capital este un alt beneficiu al detinerii de actiuni. Companiile emitente de actiuni pot decide sa plateasca dividente actionarilor sai in urma hotararilor luate de managementul firmei. De asemenea, un actionar poate castiga capital prin aprecierea de piata a actiunilor pe care le detine. 
  • Puterea de a lua decizii prin vot a actionarului este un alt atu al detinatorului de actiuni. Adunarile generale ale actionarilor pot decide directia de management a societatii respective.

Pe de alta parte, merita mentionate si riscurile pe care un detinator de actiuni sau un investitor le poate avea in cazul alegeriii acestei metode de a face investitii pentru profit. 

  • Pierderea capitalului - deoarece nu exista nici o garantie ca pretul la care a fost achizitionata o actiune va creste intr-un orizont de timp. De exemplu, un investitor poate cumpara o actiune la un pret de 100 de lei iar peste o perioada de timp pretul de piata al acesteia poate ajunge la 10 lei din cauza performantei economice slabe a intreprinderii emitente.
  • Puterea mica de decizie pe care un investitor bursier in actiuni o oare in deciderea cursului de actiune al companiei este un alt risc de luat in calcul. Desi are un drept de vot in adunarea generala a actionarilor, totusi actionarii majoritari sunt cei care decid viitorul firmei.

In concluzie, desi tranzactionarea de actiuni este o metoda profitabila de investire a capitalului si de obtinere a profitului, este recomandabil pentru un investitor incepator sa se informeze temeinic asupra oportunitatilor si riscurilor pietei de capital si sa dobandeasca o experienta si cunostinte in domeniu inainte de a se aventura in operatiuni consistente. De asemenea, exista o serie de fonduri mutuale care pot oferi o oportunitate ceva mai sigura pentru investitii daca se ia in calcul experienta si potrofoliile variate pe care aceste le detin.



Surse foto: Pixabay.com




Distribuie articolul
Ai nevoie de o suma de bani in regim de urgenta?